Με τη νέα τεχνολογία το κυνήγι του Λάντεν

Με τη νέα τεχνολογία το κυνήγι του Λάντεν

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές δυνάμεις που αναζητούν τα κρησφύγετα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, εξοπλίζονται με την τελευταία λέξη της νέας τεχνολογίας: αισθητήρες, οι οποίοι αψηφούν το σκοτάδι, την κακοκαιρία, μπορούν να διεισδύσουν σε βράχους και να εντοπίσουν τη ζέστη, τα μαγνητικά πεδία και άλλα ισχνά στοιχεία. Τα εξαρτήματα αυτά, τα οποία μπορούν να εφαρμοσθούν σε αεροσκάφη και οχήματα ή να μεταφερθούν από στρατιώτες, μπορούν να αισθανθούν ίχνη ζέστης σε μια ψυχρή βουνοπλαγιά, τον ήχο μιας θαμμένης γεννήτριας και μαγνητικά σήματα από ηλεκτρικά καλώδια. Στο κυνήγι του Λάντεν βρίσκονται από χθες και υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά αεροπλάνα, όπως τα Global Ηawk.

Ορισμένοι από τους αισθητήρες που είναι στη διάθεση των «κυνηγών» δεν υπήρχαν πριν από μία δεκαετία, ενώ άλλοι βελτιώθηκαν σημαντικά όσον αφορά στην ακρίβειά τους τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια της ψηφιακής επανάστασης, η οποία αύξησε την ισχύ υπολογιστών και των βίντεο. Τις δυνατότητές τους περιέγραψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή πολλές πτυχές της τεχνολογίας την οποία χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, είναι απόρρητες.

Πιο αποτελεσματικός

Ο προηγμένος κατασκοπευτικός εξοπλισμός μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος τώρα που η ταχύτατα εξελισσόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν ανάγκασε τους ηγέτες της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τα κινητά τηλέφωνα και τους ασυρμάτους, που ήταν συχνά λεία υποκλοπών εκ μέρους των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι αισθητήρες, που εντοπίζουν τη ζέστη, θα λειτουργήσουν με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, καθώς το κρύο εγκαθίσταται στην περιοχή. Επιστήμονες, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη του μηχανήματος, διατείνονται ότι η παραμικρή υπόνοια ζεστού αέρα, που απελευθερώνεται από μια σήραγγα ή σπηλιά, φαίνεται σαν πυρσός από πολλά χιλιόμετρα απόσταση. «Καθώς ο καιρός κρυώνει, οι σπηλιές θα παραμένουν ζεστές? ανοίγματα που απελευθερώνουν αυτόν τον αέρα θα είναι ορατά ως καυτά σημεία», εξηγεί κυβερνητικός επιστήμονας. Ορισμένα μηχανήματα εντοπισμού της ζέστης, που χρησιμοποιούνται από αμερικανικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα και οχήματα, μπορούν να διαπιστώσουν διαφορές θερμοκρασίας σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων με τόση ακρίβεια, ώστε να μπορεί να αποκαλυφθεί ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Ελαφρές εκδοχές του ίδιου εξαρτήματος μπορούν να εφαρμοσθούν σε κάννες όπλων, επιτρέποντας στους στρατιώτες να εντοπίσουν μέσα σε σκόνη ή στο σκοτάδι έναν άνθρωπο σε απόσταση δύο χιλιομέτρων ή ένα αυτοκίνητο σε απόσταση έξι χιλιομέτρων.

Χημική σύνθεση

Οι τελευταίες αυτές εκδοχές δεν μπορούν απλώς να εντοπίσουν υπέρυθρες ακτίνες από κάποιο θερμό αντικείμενο, αλλά μπορούν να διαγνώσουν και τη χημική σύνθεση του στόχου. «Εξαιτίας της μεγάλης προόδου της ισχύος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορούμε να αναλύσουμε τις ατμόσφαιρες γύρω από ένα αντικείμενο, το οποίο βοηθάει να αναγνωρίσουμε αυτό που βλέπουμε», αναφέρει ο Μάικ Τζόνσον, νέος πρόεδρος της εταιρείας που σχεδιάζει ορισμένα από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα εντοπισμού της ζέστης. Π.χ., μπορούν να αναγνωρίσουν την ανάσα ενός στρατιώτη ή τις εκπομπές της εξάτμησης ενός τεθωρακισμένου. Σκάνερ που αναπτύχθηκαν από την κυβέρνηση, μπορούν να αποκαλύψουν εξαιρετικά αδύναμα μαγνητικά πεδία σε βάθος 3,5 μέτρων. Παρόμοιος εξοπλισμός μπορεί να εντοπίσει ισχνά πεδία σαν αυτά που δημιουργούνται από την ηλεκτροδότηση του υπόγειου δικτύου της Αλ Κάιντα. Ραντάρ που μπορούν να διαπεράσουν το έδαφος και μηχανήματα που εντοπίζουν υπόγεια κενά, διαπιστώνοντας μικρές διαφορές στο πεδίο βαρύτητας της γης, δοκιμάσθηκαν προσφάτως από την αμερικανική αεροπορία. Αυτός ο εξοπλισμός υπερβαίνει κατά πολύ τα κιάλια νυχτός, τα οποία είναι πλέον οικεία στις ειδικές δυνάμεις και δεν αποκλείεται να έχουν πέσει στα χέρια κάποιων μαχητών της Αλ Κάιντα, επειδή είναι ευρέως διαδεδομένα σε παζάρια όπλων.

Μία άλλη ιδιότητα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τον στρατό να ελέγξει μια ευρεία περιοχή για στοιχεία δραστηριότητας και στη συνέχεια να κάνει ζουμ για μία λεπτομερέστερη εικόνα τού δυνάμει στόχου. «H διαδεδομένη άποψη είναι ότι ο Μπιν Λάντεν και οι σαράντα κλέφτες του βρίσκονται στο βάθος κάποιας σπηλιάς και αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε το κρησφύγετο, τελειώνει ο πόλεμος? αυτοί οι τύποι όμως αναμφισβήτητα έχουν διασκορπισθεί σε πολλά μέρη, κάποιοι στην πόλη, άλλοι στους λόφους, σε σπίτια και σήραγγες», υπογραμμίζει ο Τζον I. Πάικ, διευθυντής μιας εταιρείας που δημοσιεύει στο Ιντερνετ εκθέσεις για την πρόοδο στη στρατιωτική τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή