Οχι στον πόλεμο, από την Πελόσι

Οχι στον πόλεμο, από την Πελόσι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να παρέμβει το Κογκρέσο για να αποτρέψει έναν ανοιχτό πόλεμο με το Ιράν επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί, προσπαθώντας να χαλιναγωγήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, χαρακτήρισε την εκτέλεση Σουλεϊμανί «προκλητική και υπερβολική», εκτιμώντας ότι «θέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας, διπλωμάτες και άλλους, ενώ απειλεί να προκαλέσει σοβαρή κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν». Ηδη, η Πελόσι ανακοίνωσε ότι θα θέσει αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο απόφασης που θα απαγορεύει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν από τον Λευκό Οίκο, εκτός εάν υπάρξει ρητή απόφαση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την εκτέλεση του Σουλεϊμανί χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων το Κογκρέσο, επικαλούμενος άμεσες απειλές εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, χωρίς να τις διευκρινίσει δημοσίως. Ωστόσο, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο γερουσιαστής Νιου Τζέρσεϊ Ρόμπερτ Μενέντεζ καυτηρίασαν, με κοινή τους δήλωση, τις μονομερείς ενέργειες του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας να ενημερώνεται ο αμερικανικός λαός για τόσο σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφαλείας με οργανωμένο τρόπο».

Απαντώντας, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «βιάστηκαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση της χώρας τους προτού ενημερωθούν για τα πραγματικά γεγονότα, υποβαθμίζοντας τον κακόβουλο ρόλο του Σουλεϊμανί και εμφανίζοντας τον δικό τους πρόεδρο ως παράνομο».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατακραυγή εναντίον της πρόσφατης απειλής που εκτόξευσε ο Τραμπ για ενδεχόμενο βομβαρδισμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν σε περίπτωση αντιποίνων κατά αμερικανικών στόχων. Ο υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, δήλωσε πως ενδεχόμενη καταστροφή πολιτιστικών μνημείων που δεν έχουν στρατιωτική αξία θα ήταν έγκλημα πολέμου, αφήνοντας έκθετο τον πρόεδρο. «Θα ακολουθήσουμε το δίκαιο που διέπει τις ένοπλες συγκρούσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε δημοσιογράφους, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απροσδόκητη τοποθέτηση Τραμπ. Υπό το κράτος της γενικής κατακραυγής, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέκρουσε πρύμναν κατά την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού όταν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι θα υπακούσει στον διεθνή νόμο.

Το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει το Ιράν να μην πλήξει αμερικανικούς στόχους σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, γράφοντας στο Twitter: «Εχουμε επιλέξει 52 ιρανικές τοποθεσίες (που αντιπροσωπεύουν τους 52 Αμερικανούς ομήρους στο Ιράν πριν από πολλά χρόνια), μερικές από τις οποίες έχουν υψηλή αξία και είναι σημαντικές για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα, και αυτοί οι στόχοι, όπως και το ίδιο το Ιράν, θα πληγούν πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά». Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στους 52 ομήρους κατά την πολύμηνη κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, το 1979-1980. Ολοι επέστρεψαν σώοι στην πατρίδα τους όταν τερματίστηκε η κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή