Ιράκ: Το Ιράν μας είχε ενημερώσει για την πυραυλική επίθεση στις αμερικανικές βάσεις

Ιράκ: Το Ιράν μας είχε ενημερώσει για την πυραυλική επίθεση στις αμερικανικές βάσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε ενημερωθεί από το Ιράν ότι θα πραγματοποιήσει επιδρομές στο έδαφός του, σημειώνοντας ότι σχεδόν ταυτοχρόνως οι Αμερικανοί τηλεφώνησαν για να αναφέρουν ότι δεχόντουσαν επίθεση, την ώρα που η Τεχεράνη εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

«Σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, δεχθήκαμε επίσημο προφορικό μήνυμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν το οποίο έλεγε ότι τα αντίποινα για τη δολοφονία του μάρτυρα Κασέμ Σουλεϊμανί άρχιζαν ή θα άρχιζαν εντός ολίγου και ότι τα πλήγματα θα περιοριστούν σε ζώνες στις οποίες υπάρχει παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες», ανακοίνωσε το γραφείο του υπό παραίτηση πρωθυπουργού του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

«Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί μας τηλεφώνησαν ενώ οι πύραυλοι έπεφταν στους αμερικανικούς τομείς των βάσεων του Άιν αλ Άσαντ και του Αρμπίλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ούτε ο ιρακινός στρατός ούτε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός δυνάμεων στο Ιράκ έχουν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για απώλειες από τα πλήγματα αυτά.

Από την πλευρά του ο διοικητής της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη έδωσε την «αρχική» απάντησή της στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ.

Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.

«Η αρχική ιρανική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.

Ο Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις ήταν διοικητής της πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Από το τέλος του Οκτωβρίου, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν με στόχο αμερικανούς στρατιώτες και διπλωμάτες στο Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές, οι οποίες αποδίδονται από την Ουάσινγκτον στις φιλοϊρανικές ιρακινές πολιτοφυλακές.

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ενώνονται σε κοινό μέτωπο κατά της Ουάσιγκτον.

Ανακοίνωσαν ότι συντονίζονται με το Ιράν και την λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Τεχεράνης για μία «σκληρή και μελετημένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις». Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε ψηφισθεί λίγο νωρίτερα από το ιρακινό κοινοβούλιο.

«Οι αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετά τους για να ετοιμάσουν τα φέρετρά τους, διότι τα "τάγματα της διεθνούς αντίστασης" συγκροτήθηκαν», απείλησαν οι φιλοϊρανικές, ιρακινές πολιτοφυλακές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή