O Πάπας ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής βίας

O Πάπας ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής βίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BATIKANO. Συγγνώμη από όσους έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας από ιερείς και άλλους φορείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄, στο πρώτο μήνυμά του που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω Διαδικτύου. H συγγνώμη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία απευθυνόταν και στις καλόγριες που επιτελούν το έργο τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, περιλαμβανόταν σε σημείωμα με το οποίο κάλυπτε το ευρύ φάσμα θεμάτων που συζητήθηκαν στη σύνοδο των επισκόπων από την Ωκεανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό το 1998.

«H σεξουαλική κακοποίηση από ορισμένους κληρικούς και ευσεβείς προκάλεσε μεγάλο πόνο και έβλαψε πνευματικώς τα θύματα», αναφέρει ο Πάπας στο σημείωμά του.

Γιά πρώτη φορά κατά τα 23 χρόνια που βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Ιωάννης Παύλος ο B΄ μετέδωσε το μήνυμά του σε όλη την υφήλιο με το απλό πάτημα του κουμπιού του ηλεκτρονικού υπολογιστή, στέλνοντας το κείμενο στις εκκλησίες όλου του κόσμου.

«Η σεξουαλική κακοποίηση προκάλεσε, έβλαψε τη ζωή της Εκκλησίας και αποτέλεσε ένα τρομερό εμπόδιο στην κήρυξη του Ευαγγελίου», αναφέρει ο Αγιος Πατέρας.

Ωστόσο, μόνο μία παράγραφος του κειμένου, συνολικώς 120 σελίδων, αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση. Θίγει όμως πάρα πολλά άλλα θέματα, όπως λόγου χάριν το πρόβλημα των Αβορίγινων, οι οποίοι υπέστησαν «αδικίες που προκαλούν αισχύνη» από κάποια μέλη της Εκκλησίας στο παρελθόν.

Η συγγνώμη του Πάπα θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, κυρίως επειδή τις τελευταίες φορές ο Ποντίφικας ζήτησε συγγνώμη από όσους εβλάβησαν από μέλη της Εκκλησίας του. Προφανώς, αναφερόμενος στη σεξουαλική βία που ασκείται σε καλόγριες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο Πάπας επισήμανε ότι «η σεξουαλική βία μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας είναι μια βαθιά αντίθεση μεταξύ της διδασκαλίας και ματυρίας του Ιησού Χριστού. Οι συνοδικοί πατέρες θέλουν να απολογηθούν σε όλα τα θύματα για τον πόνο και την απογοήτευση που ένιωσαν. H Εκκλησία δεσμεύεται να φροντίσει για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και τους δράστες των πράξεων αυτών».

Τον περασμένο Μάρτιο, το National Catholic Reporter (NCR), μεγάλο καθολικό περιοδικό που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι υπήρχαν καταγγελίες στην Αγία Εδρα σχετικώς με περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης καλογριών και άλλων γυναικών από ιερείς και επισκόπους σε όλον τον κόσμο. Το Βατικανό παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρχαν τέτοιες καταγγελίες για βιασμούς σε 23 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, η Ιρλανδία και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή