Κροάτης πρωθυπουργός: Μπορεί να αλλάξει η στάση Μακρόν κατά της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια

Κροάτης πρωθυπουργός: Μπορεί να αλλάξει η στάση Μακρόν κατά της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την αισιοδοξία του ότι η γαλλική στάση κατά της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να αλλάξει επί κροατικής προεδρίας εξέφρασε ο Κροάτης πρωθυπουργός Άντρεϊ Πλένκοβιτς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ευρωπαίους ανταποκριτές στην εθνική βιβλιοθήκη της Κροατίας, όπου θα λάβει χώρα τον Μάιο η σύνοδος κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Πλένκοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε: «Βλέπω πιθανότητες η γαλλική θέση του περασμένου Οκτωβρίου να αλλάξει».

Ο Κροάτης πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί της αναμόρφωσης του μηχανισμού ένταξης, το οποίο είναι το «ζήτημα-κλειδί» για τον Μακρόν. «Αν μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο πολιτική και πιο διαφανή, μπορεί να αρθούν οι ενστάσεις της Γαλλίας», πρόσθεσε ο κ. Πλένκοβιτς, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν «θέλει να πετύχει η σύνοδος του Ζάγκρεμπ». Πρέπει από τη Σύνοδο να προκύψει το μήνυμα για τις χώρες των Δ. Βαλκανίων ότι «ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτός», τόνισε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Πλένκοβιτς δήλωσε: «Πρέπει να βρούμε μία διευθέτηση με την Άγκυρα – ίδια με την προηγούμενη ή κάτι αντίστοιχο – ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2015-6». Χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση της περιόδου εκείνης το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Σε σχόλιά του προς την «Κ» στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» αντί της ανανέωσης, σε κάποια μορφή, της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-7), ανέφερε ότι «δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία», ενώ για το Brexit είπε ότι απαιτείται «ρεαλισμός» στη διαπραγμάτευση για τη νέα εμπορική σχέση, οι φιλοδοξίες για την οποία πρέπει να προσαρμοστούν στη διαφαινόμενη απροθυμία του Λονδίνου να παρατείνει την περίοδο μετάβασης πέρα από τον Δεκέμβριο του 2020.

«Ποτέ δεν θεώρησα ότι ήταν πολύ ευφυής ιδέα» το βρετανικό δημοψήφισμα, παρατήρησε, όπως αποδείχθηκε – είπε – μετά τον Ιούνιο του 2016. Η κροατική προεδρία, η οποία εγκαινιάζεται επισήμως αυτήν την εβδομάδα, θα διαρκέσει ως το τέλος Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή