ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν σε Τζόνσον: Αδύνατη μια πλήρης συμφωνία για το Brexit εντός του 2020

Φον ντερ Λάιεν σε Τζόνσον: Αδύνατη μια πλήρης συμφωνία για το Brexit εντός του 2020

Την προειδοποίηση ότι θα είναι «αδύνατον» να υπάρξει πλήρης συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας μέχρι το τέλος του χρόνου, εξέφρασε την Τετάρτη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρώτη της επίσκεψη  στο Λονδίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, διεμήνυσε ότι η διαπραγμάτευση της μελλοντικής εταιρικής σχέσης Βρετανίας -Ε.Ε. θα αποτύχει. αν δεν θέσουν οι δύο πλευρές προτεραιότητες.

Υπενθύμισε δε στον Βρετανό πρωθυπουργός πως όσο απομακρύνεται το Ηνωμένο Βασίλειο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, μοιραία τόσο πιο περιορισμένη θα είναι η πρόσβαση της στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

«Χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, δεν γίνεται να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Χωρίς επέκταση της μεταβατικής περιόδου μετά το 2020, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα συμφωνήσουμε σε κάθε μια πτυχή της νέας εταιρικής μας σχέσης, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics. 

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, κάτι που θα έχει αρνητική οικονομική επίπτωση και για τις δύο πλευρές, η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε Λονδίνο και Βρυξέλλες να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνίας στους τομείς που δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες. Πρότεινε ακόμη, να υπάρξει εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στα μέσα του έτους, ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο απαιτείται παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος του έτους.

Μετά την συνάντηση το απόγευμα του κ. Τζόνσον με την κ. φον ντερ Λάιεν, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν σαφής πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επεκτείνει» την μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του έτους και πως η μελλοντική εταιρική σχέση δεν πρέπει να περιλαμβάνει οποιουδήποτε είδους σύγκλιση ή δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για δυσοίωνο μήνυμα για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων που θα είναι πολύ πιο δύσκολες απ' ότι ήταν μέχρι τώρα καθώς θα καλύψουν τεράστιο εύρος θεμάτων από το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μέχρι την άμυνα, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Επισήμως, η Βρετανία αποχωρεί στις 31 Ιανουαρίου, αλλά θα εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους. Τέλος, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι θα ελέγχουν προσεκτικά κατά πόσο σέβεται η Βρετανία τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην επικράτεια της, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα την επόμενη εβδομάδα ζητώντας από το Λονδίνο να τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Πηγή: Bloomberg, Reuters