Ελπίδες αποκλιμάκωσης στο Ιρανικό

Ελπίδες αποκλιμάκωσης στο Ιρανικό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ημέρα ξημέρωσε με τον εφιάλτη ενός μεγάλου πολέμου στον Κόλπο, ύστερα από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ. Καθώς έπεφτε όμως η νύχτα στη Μέση Ανατολή, τα νέα από την Ουάσιγκτον δημιουργούσαν βάσιμες ελπίδες αποκλιμάκωσης: με τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποιούσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες Αμερικανών στρατιωτών και κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί, από την πλευρά του, να δώσει στρατιωτική συνέχεια στην κρίση.

«Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προαναγγέλλοντας νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, αλλά όχι και χρήση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ανάγκη «να εμπλακεί πολύ περισσότερο το ΝΑΤΟ στη διαδικασία της Μέσης Ανατολής». Μια τοποθέτηση που τερματίζει τη σύγχυση των προηγούμενων ημερών για πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ύστερα και από τη σχετική απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου. Η Αμερική όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη να φύγει από την περιοχή, αλλά ουσιαστικά καλεί τους Ευρωπαίους να μοιραστούν το βάρος μαζί της, με ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στις θερμές ζώνες του Ιράκ και της Συρίας.

Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι νεκρή, αλλά πρότεινε μια νέα, προσθέτοντας μάλιστα ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έχουν κοινό συμφέρον από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τα ιρανικά αντίποινα εκδηλώθηκαν λίγες ώρες μετά την κηδεία του Σουλεϊμανί, στη 1.20 π.μ. της Τετάρτης, δηλαδή ακριβώς την ίδια ώρα με την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο ιρανικός στρατός εκτόξευσε τουλάχιστον 15 πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Επρόκειτο για την τεράστια αεροπορική βάση του Αϊν αλ Ασαντ, στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, και για άλλη μία αμερικανική βάση κοντά στο Ιρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η αναμενόμενη ιρανική απάντηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, καθώς αρχικά υπήρχαν φήμες για αρκετές απώλειες Αμερικανών στρατιωτών (ιρανικά μέσα έκαναν λόγο για 80 νεκρούς, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση). Μιλώντας στην Τεχεράνη ενώπιον πλήθους Ιρανών που φώναζαν «θάνατος στην Αμερική», ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε λόγο για «χαστούκι» στις ΗΠΑ, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα του δεν θα έδινε συνέχεια. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι το Ιράν σκόπιμα απέφυγε να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα δε με επίμονες φήμες είχε φροντίσει να ενημερωθούν έγκαιρα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή