Θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η 19χρονη Βρετανίδα

Θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η 19χρονη Βρετανίδα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοπεύουν να προσφύγουν οι συνήγοροι της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή από κυπριακό δικαστήριο για ψευδή καταγγελία. Το καλοκαίρι, η Βρετανίδα είχε καταγγείλει ότι βιάστηκε από 12 Ισραηλινούς, ηλικίας 15 έως 18 ετών, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, ενώ εν συνεχεία απέσυρε την κατάθεσή της, κάτι που, όπως υποστηρίζει, συνέβη κατόπιν πιέσεων των Αρχών.

«Ο αγώνας μου συνεχίζεται», δήλωσε η 19χρονη, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα ομαδικού βιασμού. «Επιτέλους, γυρίζουμε σπίτι μας», είπε η μητέρα της μετά την ανακοίνωση της ποινής, η οποία της δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στη Βρετανία. Ο δικαστής Μιχάλης Παπαθανασίου είπε ότι δίνει στη 19χρονη μια «δεύτερη ευκαιρία», σημειώνοντας ότι έχει ήδη χάσει έξι μήνες εν αναμονή της δίκης, περιλαμβανομένου ενός μηνός κράτησης, και ότι έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Ο δικαστής σημείωσε ότι η υπόθεση είχε συνέπειες και για την κοπέλα, η οποία έχασε ένα εξάμηνο σπουδών, και για τους 12 Ισραηλινούς, οι οποίοι βρίσκονταν στη φυλακή μέχρι η 19χρονη να αλλάξει την κατάθεσή της. Στη νέα κατάθεση, η κοπέλα φέρεται να υποστήριξε ότι κατηγόρησε τους 11 επειδή τη βιντεοσκοπούσαν την ώρα της σεξουαλικής πράξης με τον φίλο τους. «Το μήνυμα από τις κυπριακές αρχές είναι ότι, αν μιλήσεις, θα σε κάνουμε να σωπάσεις», υποστήριξαν στους Τimes της Νέας Υόρκης οι ιδρύτριες της ομάδας Gemini Project, κατά της σεξουαλικής βίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν περίπου 50 Ισραηλινοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες ισραηλινού δικτύου οργανώσεων κατά του βιασμού, που μετέβησαν στην Κύπρο για να δείξουν την υποστήριξή τους στη 19χρονη. «Ελπίζω οι νεαροί Ισραηλινοί να συνειδητοποιήσουν ότι πλήγωσαν πολύ την κοπέλα», είπε η διευθύντρια του δικτύου, Ορίτ Σουλιτσεάνου, «παρότι δεν δικάστηκαν ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή