Πάνθεον αστέρων στη δίκη του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν

Πάνθεον αστέρων στη δίκη του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρλαμπρα αστέρια της μεγάλης οθόνης, όπως  η Σάλμα Χάγιεκ, η Ρόζι Πέρεζ και η Σαρλίζ Θερόν πιθανώς να κληθούν ως μάρτυρες για να καταθέσουν στη δίκη του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση.

Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε μία λίστα πιθανών μαρτύρων που προτάθηκαν στον δικαστή, ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία επιλογής ενόρκων στο ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο του Μανχάταν. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές πόσα άτομα θα κληθούν να καταθέσουν στην ακροαματική διαδικασία, εκτός βέβαια από  έξι γυναίκες που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον υπόδικο κινηματογραφικό παραγωγό. Μέχρι στιγμής είναι γνωστή η ταυτότητα μόνο των δύο.

Τα ονόματα των 90 πιθανών μαρτύρων δημοσιοποιήθηκαν τη στιγμή που κατέστη σαφές πόσο δύσκολο  είναι να βρεθούν αμερόληπτοι ένορκοι. Το ένα τρίτο των 120 πιθανών ενόρκων ζήτησε να εξαιρεθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μία δίκαιη δίκη. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν και 24 γυναίκες.

Σίγουρα, η δίκη του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων ετών. Πριν καν αρχίσει η πρώτη φάση της δίκης, δηλαδή, η επιλογή των ενόρκων, ο δικαστής Τζέιμς Μπερκ επέπληξε τον κατηγορούμενο επειδή εξακολούθησε να χρησιμοποιεί δύο κινητά τηλέφωνα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Ανεβαίνοντας στην έδρα ο Μπερκ τόνισε, «τι είχα πει ότι θα συμβεί αν (ο Ουάινσταϊν) έχει κινητό ή ηλεκτρονική συσκευή, καθώς έχουν καταγραφεί πολλές παραβιάσεις στα πρακτικά;». Ο Αρθουρ Αϊντάλα, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης, ξαφνιασμένος απάντησε: «Είχατε πει ότι δεν θέλετε να δείτε κινητό στα χέρια του». Τότε ο δικαστής υπενθύμισε στον κατηγορούμενο ότι η εγγύησή του θα ανακληθεί και θα παραμείνει στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης του, αν δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί το κινητό του. «Αυτό θέλετε λοιπόν; Να καταλήξετε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής σας στέλνοντας μηνύματα και παραβιάζοντας τη δικαστική εντολή;» τόνισε ο δικαστής.

Λίγο αργότερα, οι εισαγγελείς ζήτησαν να φυλακιστεί ο Ουάινσταϊν  χωρίς εγγύηση  μετά τις νέες διώξεις που  του ασκήθηκαν για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στο Λος Αντζελες, αίτημα που ο δικαστής απέρριψε.

Ο Ουάινσταϊν κατηγορείται  για τον βιασμό μιας γυναίκας σε ξενοδοχείο του Μιντάουν του Μανχάταν το 2013, αλλά και για τον εξαναγκασμό σε στοματικό έρωτα της Μίμι Χαλέιγι, βοηθού παραγωγού, στο διαμέρισμά του το 2006. Επίσης,  κατηγορείται και για  βίαιη σεξουαλική επίθεση εναντίον περισσότερων γυναικών. Ο κινηματογραφικός παραγωγός αρνείται τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι όλες οι σεξουαλικές του συνευρέσεις ήταν συναινετικές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή