«Κεραυνός εν αιθρία» στο παλάτι η απόφαση Χάρι και Μέγκαν – Από την τηλεόραση ενημερώθηκε η Ελισάβετ

«Κεραυνός εν αιθρία» στο παλάτι η απόφαση Χάρι και Μέγκαν – Από την τηλεόραση ενημερώθηκε η Ελισάβετ

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο παλάτι η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να αποσυρθούν από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας και να περάσουν περισσότερο χρόνο στη Βόρεια Αμερική. 

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης τόσο η βασίλισσα όσο και ο πρίγκιπας Κάρολος και Ουίλιαμ ενημερώθηκαν για το γεγονός από την τηλεόραση. Ανώτερη βασιλική πηγή δήλωσε ότι η βασίλισσα και η υπόλοιπη οικογένεια νιώθουν βαθιά απογοήτευση και θλίψη ενώ μέλη από το προσωπικό του παλατιού έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα».

«Σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε ώστε να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ολόθερμα τη βασίλισσα», ανέφερε η δήλωση του ζευγαριού.

«Θα μοιράσουμε τον χρόνο μας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική, συνεχίζοντας να τιμούμε τα καθήκοντά μας προς τη βασίλισσα, την Κοινοπολιτεία και τους θεσμούς που έχουμε θέσει υπό την προστασία μας».

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της απόφασης του ζευγαριού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Τα επόμενα βήματα, όπως είπε το ζευγάρι, θα γίνουν γνωστά αφότου γίνει μια συζήτηση με τη βασίλισσα, τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Ουίλιαμ. 

«Κεραυνός εν αιθρία» στο παλάτι η απόφαση Χάρι και Μέγκαν – Από την τηλεόραση ενημερώθηκε η Ελισάβετ-1

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το παλάτι, η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης φαίνεται πως έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων και η βασίλισσα. 

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώναν ότι ο Χάρι και η Μέγκαν δεν είχαν συμβουλευθεί προηγουμένως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Λίγο μετά την κοινοποίηση του ζεύγους στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, το Μπάκιγχαμ έσπευσε να μετριάσει τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, αναφέροντας ότι οι σχετικές συζητήσεις στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται ακόμη «σε πρώιμο στάδιο» και ότι «πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα, που θα χρειαστούν χρόνο να διευθετηθούν».Από την πλευρά του το ζευγάρι πρόσθετε στην ανακοίνωση ότι η μερική μετακόμιση «θα βοηθήσει στην ανατροφή του γιου μας με εκτίμηση για τη βασιλική παράδοση στην οποία γεννήθηκε, δίνοντας παράλληλα στην οικογένειά μας χώρο να εστιάσει στο επόμενο κεφάλαιο, μεταξύ άλλων στην ίδρυση του νέου μας φιλανθρωπικού οργανισμού».  

Ο Χάρι και ο Ουίλιαμ έλαβαν πέρυσι από τον πρίγκιπα Κάρολο περισσότερες από πέντε εκατομμύρια στερλίνες ενώ δεν έχει γίνει σαφές με ποιο τρόπο ο Χάρι και η Μέγκαν θα πετύχουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Οπως σημειώνουν βιογράφοι της βασιλικής οικογένειες, είναι πιθανόν η Μέγκαν, που είχε πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Suits» να επιστρέψει στην ηθοποιία δεδομένου ότι θα είναι πολύ περιζήτητη.

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τους ρόλους που θα αναλάβει ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ο Χάρι και η Μέγκαν δεν εξέφρασαν την επιθυμία να παραιτηθούν των βασιλικών τους τίτλων ή της θέσης τους και επιμένουν να κρατήσουν την εξοχική κατοικία Φρόγκμορ, το σπίτι που ανακαινίστηκε αποκλειστικά για αυτούς με δημόσια χρήματα που έφτασαν τις 2,4 εκατ. στερλίνες. Επίσης, σκοπεύουν να κρατήσουν την αστυνομική φύλαξη που επίσης χρηματοδοτείται με δημόσιους πόρους. 

Οι δύσκολες όψεις της καθημερινότητας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ είχαν αποκαλύψει τις δύσκολες όψεις της καθημερινότητας τους, λόγω της αδυναμίας τους να ξεφύγουν και στο ελάχιστο από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα ντοκυμαντέρ του ITV, η Μέγκαν είχε χαρακτηρίσει «αγώνα» το μεγάλωμα του παιδιού της, λόγω της έντονης διείσδυσης των μέσων ενημέρωσης στη ζωή της. Μάλιστα, τον Οκτώβριο έφτασε στο σημείο να κινηθεί νομικά εναντίον μίας εφημερίδας, κατηγορώντας την ότι δημοσίευεσε παρανόμως ένα προσωπικό γράμμα της.

Ακόμη, ο πρίγκιπας Χάρι είχε τοποθετηθεί σχετικά με διάφορες αναφορές που έκαναν λόγο για «ρήγμα» στις σχέσεις του με τον αδερφό του Ουίλιαμ, δούκα του Κέιμπριτζ, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε «διαφορετικούς δρόμους».

Επίσης, τον Οκτώβριο, ο Χάρι είχε καταγγείλει δημοσίως τα μέσα ενημέρωσης για «παρενόχληση» της συζύγου του, υπενθυμίζοντας ότι φορτική πίεση που οδήγησε στον θάνατό της, είχε δεχθεί και η μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα. «Ερχεται ένα σημείο που το μόνο που απομένει είναι να αναμετρηθεί κανείς με αυτή τη συμπεριφορά, γιατί καταστρέφει ανθρώπους και ζωές. Με απλά λόγια, πρόκειται για μπούλινγκ (παρενόχληση) που εκφοβίζει και φιμώνει τους ανθρώπους. Εχασα τη μητέρα μου και τώρα βλέπω τη γυναίκα μου να πέφτει θύμα των ίδιων ισχυρών δυνάμεων», ανέφερε η ανακοίνωση του Χάρι, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα παράλληλα με την κατάθεση μήνυσης για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής εις βάρος της εφημερίδας Μέιλ ον Σάντεϊ.

Χωρίς προηγούμενο η απόφαση

«Κεραυνός εν αιθρία» στο παλάτι η απόφαση Χάρι και Μέγκαν – Από την τηλεόραση ενημερώθηκε η Ελισάβετ-2

Οπως σημειώνουν οι New York Times και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν βρεθεί εκτός στο παρελθόν με διάφορους τρόπους. Η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας έχασε τον βασιλικό της τίτλο το 1996 μετά το διαζύγιο με τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος παραιτήθηκε του δικαιώματος για τον θρόνο το 1936 όταν ανακοίνωσε ότι ήθελε να παντρευτεί την Γουάλις Σίμπσον, μια διαζευγμένη Αμερικανίδα. Και ο πρίγκιπας Αντριου οδηγήθηκε σε παραίτηση από τα δημόσια καθήκοντά του αφού το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο που να θυμίζει την περίπτωση του Χάρι και της Μέγκαν. Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο παρελθόν δεν έχει εκφράσει την επιθυμία του να βρίσκεται «με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός» της οικογένειας. Με εξαίρεση τον βασιλιά Εδουάρδο που έγινε αργότερα δούκας του Ουίνσδορ και ο οποίος εξορίστηκε από το σπίτι αλλά επιθυμούσε να επιστρέψει, κανείς δεν έχει ζήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα οπουδήποτε εκτός της Βρετανίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή