Ταλιμπάν: υποχωρούν αλλά δεν ηττήθηκαν ακόμη

Ταλιμπάν: υποχωρούν αλλά δεν ηττήθηκαν ακόμη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνοι ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε μόνιμη υποχώρηση, αλλά δεν έχουν ακόμη ηττηθεί, εμφανίστηκαν χθες στη Μόσχα ο γ.γ. του NATO λόρδος Ρόμπερτσον και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Ιβανόφ, διαβλέποντας ταυτόχρονα την «πιθανή ήττα» τους. H διαπίστωση, αμφίσημη όπως τη διατύπωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον, μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ορκίζονται αγώνα μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος στο Κανταχάρ, το τελευταίο τους προπύργιο στο Αφγανιστάν, εάν τελικώς παραδοθεί το Κουντούζ.

Χθες το Πεντάγωνο, αναφερόμενο στους Αραβες, Τσετσένους και άλλους μαχητές της Αλ Κάιντα, υπογράμμισε ότι αυτοί αποτελούν στόχο σημαντικότερο και από τον Μπιν Λάντεν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Το δίλημμα αναλυτή στην Ουάσιγκτον χθες συνοψιζόταν στις λέξεις «να τούς συλλάβουμε και να τούς ανακρίνουμε, είναι το μόνο τμήμα της Αλ Κάιντα που έχουμε εντοπίσει, ή να τούς εξαφανίσουμε διά παντός από προσώπου γης». Αξιωματούχοι έχουν εξάλλου αναγγείλει ότι όσοι συλληφθούν θα οδηγηθούν στο νέο στρατοδικείο του προέδρου Μπους.

Εκτός από το Κανταχάρ, «πρωτεύουσα των Παστούνων», αμφίρροπη παραμένει η κατάσταση και στην άλλη πόλη του Νότου, το Τζαλαλαμπάντ, ενώ σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου δυνάμεις τεθωρακισμένων και πυροβολικού της Βόρειας Συμμαχίας έπληξαν χθες εστίες αντίστασης των Ταλιμπάν κοντά στην Καμπούλ. Εν όψει της συνόδου του Βερολίνου με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης ευρέος φάσματος στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας αλλά και το Ιράν απέκλεισαν χθες τη συμμετοχή «μετριοπαθών» Ταλιμπάν, οι οποίοι έχασαν όλες τους τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Πακιστάν.

Εκλεισε η πρεσβεία

Μετά το Καράτσι και την Κουέτα, έκλεισε με απόφαση των πακιστανικών Αρχών και η πρεσβεία των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, όπου έφθασε χθες αργά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, αφού προηγουμένως είχε χθες συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί και τον κ. Αμπντάλα, καταβάλλοντας την ύστατη πριν από το Βερολίνο προσπάθεια να πεισθεί η Βόρεια Συμμαχία να αποδεχθεί μετριοπαθείς Ταλιμπάν στη νέα κυβέρνηση. O κ. Αμπντάλα δεν επείσθη περί της μετριοπάθειας των εχθρών του, αποδέχθηκε όμως περιορισμένης κλίμακας ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών, δηλαδή γύρω στους εκατό.Στο Τζαλαλαμπάντ, ο νέος κυβερνήτης της πόλης Αμπντούλ Καντεέρ σε δηλώσεις του προς το Ασοσιέιτεντ Πρες εξέφρασε το φόβο ότι οι Αραβες συμπολεμιστές των Ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις από τα όρη Τόρα-Μπόρα, θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου. O Καντεέρ είπε ακόμη ότι οι ελλείψεις σε πολεμοφόδια τον εμποδίζουν να αντεπιτεθεί εναντίον των Αράβων, οι οποίοι μαζί με Αφγανούς Ταλιμπάν έχουν καταφύγει στον ορεινό όγκο μεταξύ Καμπούλ και Τζαλαλαμπάντ. O κυβερνήτης της πόλης προσέθεσε ότι οι από αέρος βομβαρδισμοί δεν ωφελούν πλέον και ότι το ζητούμενο είναι η συνεργασία με τον εγχώριο πληθυσμό, κυρίως Παστούνοι. Ομως, στη Μόσχα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας προειδοποίησε τη Βόρεια Συμμαχία για τον κίνδυνο οι τοπικοί πληθυσμοί να αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας και ότι είναι επιρρεπείς στην προπαγάνδα των Ταλιμπάν.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς ανέφεραν συγκέντρωση μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας ανατολικά του Κουντούζ και συνεχείς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, βόμβα έπληξε σπίτι δεκατετραμελούς οικογένειας. Διασώθηκαν μόνον ο πατέρας και ένα από τα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή