ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία στη Λιβύη

Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία στη Λιβύη

Η κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη «απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ», προειδοποίησε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν. Από την Τύνιδα, όπου συναντήθηκε με τον Τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σαγέντ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ Σαράζ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα του και για τις θαλάσσιες ζώνες «αφίστανται σκοπίμως του διεθνούς δικαίου και επιδεινώνουν την κατάσταση».

Διχασμένη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, το 2011, η Λιβύη έχει σήμερα δύο κυβερνήσεις: Το δυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τρίπολης, ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση Σαράζ, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και εν μέρει την Ιταλία. Αντίθετα, το ανατολικό τμήμα, με κέντρο τη Βεγγάζη, ελέγχεται από τις πιστές στο λιβυκό Κοινοβούλιο δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Εμιράτα.

Ο στρατός του Χαφτάρ, ο οποίος πολιορκεί την Τρίπολη εδώ και αρκετές εβδομάδες, πέτυχε μια στρατηγικής σημασίας επιτυχία την περασμένη Τρίτη, καταλαμβάνοντας τη γενέτειρα του Καντάφι, Σύρτη, στο κέντρο της ακτογραμμής που συνδέει την Τρίπολη με τη Βεγγάζη. Ηδη, κινείται προς τα δυτικά, με στόχο να καταλάβει την πόλη Μισράτα, που αποτελεί το βασικό αμυντικό προγεφύρωμα της κυβέρνησης Σαράζ απέναντι στους αντιπάλους της.

Την Τετάρτη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου. Με τον κλοιό της πολιορκίας να σφίγγει γύρω του, ο Σαράζ έσπευσε να καλωσορίσει την πρόταση, ενώ ο Χαφτάρ δεν είχε πάρει θέση μέχρι χθες το βράδυ. Ενδεικτική της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο Σαράζ είναι το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Χαφτάρ, καθώς η Ιταλία, αν και αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σαράζ, εξοργίστηκε από την απόφασή της να ζητήσει την ενίσχυση τουρκικών στρατευμάτων. Η συνάντηση Κόντε – Χαφτάρ εξόργισε τον Σαράζ, ο οποίος ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό.