ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο Ιγκλέσιας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ισπανία: Ο Ιγκλέσιας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην ιστορία της Ισπανίας είναι γεγονός, με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να συγκυβερνούν με το αριστερό κόμμα Podemos, του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο Ιγκλέσιας θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης (ένας εκ των τεσσάρων), με αρμοδιότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ περί βιώσιμης ανάπτυξης.

Μετά δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, το Podemos πέρασε από την εξωτερική στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ στη συγκυβέρνηση, με πέντε υπουργεία (Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ισότητας, Εργασίας, Προστασίας Καταναλωτή και Ανώτατης Εκπαίδευσης). Η κυβέρνηση έλαβε την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία, χάρη στην ανοχή του καταλανικού κόμματος ERC, στη βάση μιας συμφωνίας γύρω από το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται να αυξήσει τους φόρους για τα εισοδήματα άνω των 130.000 ευρώ, να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, να δώσει κίνητρα για την επιστροφή των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να υλοποιήσει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ερευνούν κρούσματα διαφθοράς. Επίσης, να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία, από το 6,2% που ήταν το 2018, στο 7%, και να ενισχύσει την προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι με τη μεταρρύθμιση του 2012 μπορούν να απολυθούν ακόμη και λόγω ασθενείας.

H πλήρης σύσταση της κυβέρνησης πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα με την εξαγγελία μέτρων υψηλού συμβολισμού, όπως είναι η άνοδος του κατώτατου μισθού και των συντάξεων.