ΚΟΣΜΟΣ

Μειώθηκε η παραγωγή ρεύματος λόγω της απεργίας στη Γαλλία

Μειώθηκε η παραγωγή ρεύματος λόγω της απεργίας στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Οι Γάλλοι απεργοί επέμειναν χθες, για 36η ημέρα, σε μία ακόμη κινητοποίηση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επηρέασαν ακόμη και την ηλεκτροδότηση, αν και με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έλαβαν μέρος 450.000 άτομα – λιγότερα από τις 615.000 που διαδήλωσαν για τον ίδιο λόγο τον Δεκέμβριο.

Σε πολλές πόλεις σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ. «Είτε θα ακούσουν είτε θα κυβερνούν ενάντια στη θέληση του λαού». Η κινητοποίηση είναι η μακροβιότερη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία, κατ’ αντιστοιχία με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που είναι η μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη χθεσινή απεργία, παρέλυσαν για μία ακόμη φορά σε μεγάλο βαθμό οι συγκοινωνίες στο Παρίσι, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε πανεθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά 10%. «36η ημέρα και δεν τα παρατάμε», έγραφε ένα πανό στη διαδήλωση του Παρισιού, στην οποία γινόταν έρανος για την ενίσχυση κάποιων απεργών. «Αυτή η μεταρρύθμιση θα φέρει το τέλος των δημοσίων υπηρεσιών στη Γαλλία», δήλωσε ο δάσκαλος Αντουάν ντε Ρουιγί, που έλαβε μέρος στη διαδήλωση της Τουλούζης. «Αν δεν υπάρχουν συνταξιοδοτικά προνόμια, δεν έχει κανείς λόγο να μείνει στον δημόσιο τομέα».

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προσεταιριστεί συγκεκριμένους κλάδους, με παραχωρήσεις προς τον κάθε έναν, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι το «ενοποιημένο» συνταξιοδοτικό που υπόσχεται, δεν θα προσφέρει ακριβώς το ίδιο καθεστώς σε όλους. Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει με το μέρος της το πιο μετριοπαθές συνδικάτο (CFDT), το οποίο διαφωνεί με τις επιβαρύνσεις που προβλέπει η μεταρρύθμιση για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 64 χρόνια.