Αυστηρότερη ποινή για δράστη οικιακής βίας ζητεί ο Ερντογάν

Αυστηρότερη ποινή για δράστη οικιακής βίας ζητεί ο Ερντογάν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε χθες υψηλότερες ποινές για τα θύματα οικιακής βίας, με αφορμή την επίθεση με οξύ εναντίον 19χρονης γυναίκας πέρυσι, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Ο δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών. «Τους είπα “θα αποζητάτε τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. Αν είχε πάθει κάτι τέτοιο η κόρη σας, θα βασιζόσασταν στους νόμους;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ». Αντί να δεσμευθεί ότι η πολιτεία θα αλλάξει τους νόμους, ώστε να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές, ο Τούρκος πρόεδρος παρότρυνε τους δικαστές να αγνοήσουν τα νομικά κείμενα. «Ακούστε τη φωνή της συνείδησής σας, όχι τα άρθρα της νομοθεσίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση για πολίτες με αναπηρία.

Η φρικτή επίθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα συνέβη πέρυσι τον Ιανουάριο, καθώς η 19χρονη Μπερφίν Εζέκ περπατούσε με κατεύθυνση προς το σπίτι της. Ο πρώην φίλος της, Κασίμ Οζάν Τσελτίκ, της έριξε οξύ στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα μάτι της και να υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα με την Εζέκ, ο Τσελτίκ ήταν βίαιος μαζί της, ενώ επί έναν ολόκληρο χρόνο μετά τον χωρισμό τους την παρενοχλούσε. Αρχικά, στον δράστη είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά εν συνεχεία άλλαξαν σε απόπειρα σωματικής βλάβης, με αποτέλεσμα η κάθειρξη 13 ετών, που του επιβλήθηκε, να είναι η αυστηρότερη δυνατή ποινή.

Περί οικογένειας

Στην ίδια ομιλία, πάντα σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Ερντογάν επέκρινε τις αλλαγές στη δομή της τουρκικής οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση της παραδοσιακής οικογένειας «είναι μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία». «Μια κοινωνία της οποίας οι οικογένειες βρίσκονται σε αποσύνθεση, θα σαρωθεί σαν παράλυτο σώμα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις δυτικές κοινωνίες σήμερα», συνέχισε, συνδέοντας τη μείωση των γεννήσεων με τη διάλυση οικογενειών. «Δεν υπάρχει θέση για το παιδί εκεί όπου κυριαρχούν μόνο τα άτομα και ο τρόπος ζωής τους. Συνεπώς, πολλές δυτικές κοινωνίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον κόσμο». Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε πως, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι δυτική χώρα, αντιμετωπίζει ανάλογο κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή