Διχασμός σε Ιράκ λόγω διαμάχης ΗΠΑ – Ιράν

Διχασμός σε Ιράκ λόγω διαμάχης ΗΠΑ – Ιράν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο έχει τεθεί η εύθραυστη συνοχή του Ιράκ, καθώς η χώρα αναδεικνύεται στο κεντρικό πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς, στη Βαγδάτη.

Οπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Βαγδάτης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ – Μαχντί τηλεφώνησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ζήτησε από την Ουάσιγκτον ένα είδος οδικού χάρτη για την απομάκρυνση των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που φιλοξενούνται στη χώρα του. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, την οποία υποστήριξε η μεγάλη πλειονότητα των σιιτών βουλευτών.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιράκ και μη επανδρωμένα αεροπλάνα πετούν στον εναέριο χώρο του χωρίς άδεια από τις ιρακινές αρχές, γεγονός που παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Βαγδάτη ζήτησε από τον Πομπέο «να στείλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ, ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός προς υλοποίηση της απόφασης του Κοινοβουλίου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων».

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν φαίνεται, ωστόσο, διατεθειμένη να εγκαταλείψει το Ιράκ, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος την Τετάρτη, κάτι τέτοιο θα άφηνε τη χώρα υπό ιρανική κηδεμονία. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι ενδέχεται να αποσταλεί στο Ιράκ αμερικανική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει, όμως, όχι την απομάκρυνση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, αλλά τα προβλήματα ασφαλείας και τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών.

Η απόφαση για απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων βρίσκει αντίθετα τα σουνιτικά και κουρδικά κόμματα, που φοβούνται ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα βρεθεί υπό την επικυριαρχία φιλοϊρανικών, σιιτικών πολιτοφυλακών. Ισες αποστάσεις απέναντι σε ΗΠΑ και Ιράν πήρε χθες ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, αγιατολάχ Αλί Σιστανί, ο οποίος καυτηρίασε τις «επανειλημμένες παραβιάσεις της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας» και ζήτησε να μη μετατραπεί η χώρα σε πεδίο αναμέτρησης ξένων δυνάμεων.

Εξάλλου, επανήλθαν χθες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη, με συνθήματα εναντίον κάθε ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας. Ο Αντέλ Αμπντούλ – Μαχντί ασκεί καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των προηγούμενων μηνών. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δυσχεραίνεται κατά πολύ από την πόλωση που προκάλεσε η πρόσφατη ρήξη ΗΠΑ – Ιράν, που μέχρι πρόσφατα μοιράζονταν ρόλους και επιρροή στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή