Η Μέγκαν αποφάσισε να… ανθίσει

Η Μέγκαν αποφάσισε να… ανθίσει

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν υπερβολικά τολμηρή, υπερβολικά ντόμπρα, υπερβολικά δύσκολη, υπερβολικά Αμερικανίδα, υπερβολικά πολυπολιτισμική, έλεγαν οι επικριτές της. Δεν έπρεπε να είχε πάρει αποστάσεις από τα ΜΜΕ αρνούμενη να παίξει τα παιχνίδια τους. Δεν έπρεπε να είχε δαπανήσει τόσο πολλά χρήματα ανακαινίζοντας το σπίτι που η βασιλική οικογένεια ήταν τόσο καλή ώστε να δώσει σε αυτή και στον σύζυγό της.

Και το κυριότερο, έλεγαν οι επικριτές, η Μέγκαν Μαρκλ, δηλαδή η δούκισσα του Σάσεξ, δεν θα έπρεπε να είχε παρεισφρήσει, ως άλλη Γιόκο Ονο, στην κάποτε στενή σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι, του εικονοκλάστη συζύγου της, και του πρίγκιπα Γουίλιαμ, του μεγαλύτερου αδελφού του, ο οποίος εφαρμόζει τους κανόνες και είναι ο μελλοντικός κληρονόμος του βρετανικού θρόνου.

Ομως, παρόλο που η δούκισσα αντιμετώπιζε βιτριολική κριτική από τους Βρετανούς, που θέλουν τα μέλη της βασιλικής τους οικογένειας να  ακολουθούν το καθήκον τους και τις παραδόσεις –και από τις εφημερίδες ταμπλόιντ που τρέφονται και ταυτόχρονα κατευθύνουν την κοινή γνώμη– και η ίδια είχε πρόβλημα με τη ζωή της στη νέα της πατρίδα. «Δεν αρκεί να ξεπεράσεις κάτι, έτσι;» ρωτούσε παραπονεμένα πέρυσι στο ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan: An African Journey», αναφερόμενη στη συνήθεια των Βρετανών να αντιμετωπίζουν ήρεμα και στωικά ακόμη και τις πιο έντονες συναισθηματικές καταστάσεις.

«Δεν είναι αυτό το νόημα της ζωής. Πρέπει να ανθίζεις, να είσαι ευτυχισμένος», συνέχισε. «Προσπάθησα πραγματικά να υιοθετήσω τη βρετανική στάση, να δείχνω αυτοσυγκράτηση. Προσπάθησα, πραγματικά προσπάθησα. Αλλά νομίζω ότι αυτό που σου κάνει ψυχικά καλό είναι πιθανότατα πολύ κακό».

Νέος ρόλος

Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας δυστυχίας ήταν, φαίνεται, η ασυνήθιστη ανακοίνωση που έκανε το ζευγάρι την περασμένη Τετάρτη μέσω Instagram, ότι δηλαδή σκοπεύει να υιοθετήσει σταδιακά «νέο ρόλο» και να μην έχει τόσο ενεργό ρόλο ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη, κανείς δεν το γνωρίζει.

Και στο παρελθόν έχουν αποχωρήσει μέλη της βασιλικής οικογένειας, με διάφορους τρόπους. Η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλλίας, είχε χάσει τον βασιλικό τίτλο της το 1996, μετά το διαζύγιο που είχε πάρει από τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η΄ είχε χάσει τον τίτλο του το 1936 ανακοινώνοντας ότι ήθελε να παντρευτεί τη Γουόλις Σίμσον, μια διαζευγμένη Αμερικανίδα, πράγμα ανεπίτρεπτο. Και ο πρίγκιπας Αντριου ουσιαστικά εκδιώχθηκε από την οικογένεια πέρυσι όταν αποκαλύφθηκε ο συσχετισμός του με τον Αμερικανό χρηματοοικονομικό σύμβουλο Τζέφρι Επσταϊν. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογο με την κατάσταση του Χάρι και της Μέγκαν.

Η Μέγκαν αποφάσισε να… ανθίσει-1

H Μέγκαν Μαρκλ, δούκισσα του Σάσεξ, στο πλευρό του συζύγου της πρίγκιπα Χάρι, σε παλαιότερη εμφάνισή τους δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ. Η Μέγκαν δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στον βρετανικό βασιλικό τρόπο ζωής. «Δεν είναι αυτό το νόημα της ζωής. Πρέπει να ανθίζεις, να είσαι ευτυχισμένος», έλεγε.

Δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας που να έχουν πει οικειοθελώς ότι επιθυμούν να παραμείνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας και ταυτόχρονα να αποχωρήσουν λίγο. Με εξαίρεση τον βασιλιά Εδουάρδο, αργότερα δούκα του Γουίνδσορ, ο οποίος είχε εξοριστεί αλλά επιθυμούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, κανένα υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει ζήσει μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Βρετανίας. Αντιθέτως, ο Χάρι και η Μέγκαν φαίνονται ενθουσιασμένοι με την προοπτική να περνούν τον μισό χρόνο τους στη Βρετανία και τον άλλο μισό στη Βόρεια Αμερική, όπως λένε στην ανακοίνωσή τους.

Καθώς έσκασαν σαν βόμβα την Τετάρτη το βράδυ τα νέα για τον Χάρι και τη Μέγκαν, το ίδιο έγινε και με τα έντονα επικριτικά σχόλια. Στην Daily Mail, κάποιοι αρθρογράφοι επανέφεραν στο προσκήνιο μια μεγάλη σειρά παραπόνων σχετικών με τη συμπεριφορά της Μέγκαν, ήδη από την εποχή του γάμου της. «Φαίνεται πως η Μέγκαν είχε παραπονεθεί σχετικά με την οσμή μούχλας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και ήθελε να το ψεκάσουν με αποσμητικό πριν από την τελετή», έγραψε η εφημερίδα αναφερόμενη στην εκκλησία όπου είχε γίνει ο βασιλικός γάμος. «Αυτή είναι μια νεαρή γυναίκα που σαφώς δεν επρόκειτο να αποδεχθεί ήσυχα τη θέση της».

Αν υπάρχει κάτι που να μισούν περισσότερο τα βρετανικά ταμπλόιντ από μια αχάριστη βασιλική νύφη, αυτό είναι μια αχάριστη βασιλική νύφη που επιπλέον δεν θέλει να ζήσει στη Βρετανία.

Το Μπάκιγχαμ

Το ζευγάρι δεν θέλει απλώς ένα νέο ρόλο στο πλαίσιο της μοναρχίας, αναφέρει στη δήλωσή του, αλλά θέλει «να εργαστεί ώστε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητο». Αυτή είναι μια όντως ριζοσπαστική κίνηση, σε μια οικογένεια τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια χρηματοδότηση από το δημόσιο. Είναι σημαντικό πως παρά το γεγονός πως η Μέγκαν και ο Χάρι επαινούν σε μεγάλο βαθμό στη δήλωσή τους τη βασιλική οικογένεια και την αφοσίωσή τους στη γιαγιά του Χάρι, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, και γενικότερα στον θεσμό της βρετανικής μοναρχίας, η απάντηση από το στρατόπεδο της βασίλισσας ήταν μάλλον παγερή. Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν αρέσει να βρίσκεται προ εκπλήξεων. «Οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο», αναφέρει το παλάτι στη δική του ανακοίνωση. Πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι οι όποιες συζητήσεις ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα. «Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να επιλυθούν». Η επιθυμία της Μέγκαν και του Χάρι να απελευθερωθούν από τις βασιλικές παραδόσεις και να αποποιηθούν τις βασιλικές υποχρεώσεις αναδεικνύει ευθέως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική μοναρχία, καθώς η βασιλεία της Ελισάβετ Β΄, πλέον στα 93 της έτη, εισέρχεται στο τελευταίο της στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή