ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΠρόταση 10μηνης φυλάκισης για καταστροφή καλλιεργειών

ΜΟΝΠΕΛΙΕ (Γαλλία). Τη δεκάμηνη φυλάκιση του Ζοζέ Μποβέ για την καταστροφή καλλιεργειών γενετικώς τροποποιημένου ρυζιού ζήτησε κατά τη δευτεροβάθμια δίκη ο εισαγγελέας Ζαν Κλοντ Παλντάρ. O Γάλλος αγρότης, που δραστηριοποιείται εναντίον της παγκοσμιοποίησης, παραδέχθηκε εξαρχής ότι ετέλεσε την πράξη για την οποία κατηγορείται, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι έδρασε στο όνομα του λαού, ενώ επέμεινε ότι δεν μετάνιωσε για ό,τι έκανε και ότι θα εξακολουθήσει να καταστρέφει τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες. Κατά την πρωτοβάθμια δίκη του, ο Μποβέ είχε καταδικαστεί σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 83.232 δολαρίων. O εισαγγελέας τόνισε ότι η πράξη του Μποβέ ήταν προμελετημένη, ότι έχει διαπράξει ανάλογα αδικήματα και στο παρελθόν και ότι τα επιχειρήματα που επικαλείται, είναι αδιάφορα για τον νόμο. Τα πολιτικά επιχειρήματα εναντίον των μεταλλαγμένων δεν έχουν θέση μέσα στο δικαστήριο, είπε ο εισαγγελέας και ζήτησε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να κρίνει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τον Γάλλο ακτιβιστή.

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Υπό έλεγχο η πλατφόρμα

ΟΣΛΟ. Υπό έλεγχο βρίσκεται η πλωτή πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, η οποία προχθές παρασυρόταν επί ώρες από τα ρεύματα της Θάλασσας της Νορβηγίας, δήλωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Statoil. Ρυμουλκό κατάφερε να την προσεγγίσει και να πετάξει έναν κάβο στο πλήρωμα που βρίσκόταν πάνω στην πλατφόρμα, η οποία το ταχύτερο δυνατόν θα ρυμουλκυθεί στην πετρελαιοπηγή Μικέι, δηλαδή στον αρχικό της προορισμό. Οι καιρικές συνθήκες στη Θάλασσα της Νορβηγίας είχαν βελτιωθεί πολύ χθες, καθώς δεν φυσούσαν άνεμοι και η θάλασσα ήταν μάλλον ήρεμη. Ετσι, η εταιρεία δεν αναμένει ότι θα παρουσιαστούν άλλα προβλήματα.

ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΕΡΒΩΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

Ανοιξαν πυρ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Εξηνταεξάχρονη Σέρβα του Κοσόβου σκοτώθηκε και ο σύζυγός της τραυματίστηκε σοβαρά όταν άγνωστοι, που επέβαιναν σε διερχόμενο αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του OHE στο Κόσοβο, η γυναίκα δολοφονήθηκε κοντά στην πόλη Ομπιλιτς, δυτικά της Πρίστινα, την Πέμπτη το βράδυ, λίγο αφού το ζευγάρι των Σέρβων αποβιβάστηκε από τρένο, ενώ ακούστηκε και έκρηξη σε κοντινή απόσταση από το τραγικό περιστατικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια ήταν τα κίνητρα των αγνώστων ή αν υποκινήθηκαν από τη διχόνοια μεταξύ των δύο εθνοτήτων του Κοσόβου.

ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Συνεχίζουν την απεργία

ΜΑΣΣΑΛΙΑ. Γάλλοι λιμενεργάτες δεν επέτρεψαν την πρόσβαση φορτηγών πλοίων στο λιμάνι της Μασσαλίας, συνεχίζοντας τη δεκαήμερη απεργία τους σε σταθμό μετεμφόρτωσης πετροχημικών, απεργία η οποία έπληξε κυρίως διυλιστήρια. O δεύτερος απόλυτος αποκλεισμός του λιμένα από την αρχή της απεργίας, η οποία έγινε με αιτήματα τη βελτίωση του ημερομισθίου και των συνθηκών εργασίας καθώς και το «πάγωμα» κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης του λιμένα, έγινε όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτών έφτασαν σε αδιέξοδο. Τριάντα δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοιία μεταφοράς χημικών δεν κατάφεραν να δέσουν στον γαλλικό λιμένα και έτσι δεν μεταφέρουν τα απαραίτητα υλικά στα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή