ΗΠΑ: Δέκα νεκροί, ακυρώσεις πτήσεων και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα από τις σφοδρές καταιγίδες

ΗΠΑ: Δέκα νεκροί, ακυρώσεις πτήσεων και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα από τις σφοδρές καταιγίδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σε πέντε αμερικανικές Πολιτείες το Σάββατο, καθώς ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει περιοχές από το Τέξας μέχρι το Μίσιγκαν με χιονοπτώσεις, παγετό και χαλάζι.

Ριπές ανέμου με δύναμη τυφώνα, χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ και χιόνι από 5 έως 13 εκατοστά έπεσε την Παρασκευή το βράδυ και νωρίς το Σάββατο καθώς οι καταιγίδες κινήθηκαν από το Τέξας μέσα από το Νοτιοανατολικά και τις Μεγάλες Λίμνες στο Μέιν, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

ΗΠΑ: Δέκα νεκροί, ακυρώσεις πτήσεων και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα από τις σφοδρές καταιγίδες-1

Περισσότερες χιονοπτώσεις με συσσωρεύσεις μεταξύ 15 έως 30 εκατοστών αναμένονται σήμερα Κυριακή σε περιοχές του Ιλινόις, του Μίσιγκαν, της βόρειας Νέας Υόρκης και της Νέας Αγγλίας.

«Ο πραγματικός κίνδυνος έρχεται από τον άνεμο και τη συσσώρευση παγετού», δήλωσε ο μετεωρολόγος της NWS, Μπομπ Όραβεκ στο Κόλετζ Παρκ στο Μέριλαντ.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η καταιγίδα κατέστρεψε ένα τροχόσπιτο στη βορειοδυτική Λουϊζιάνα αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μπόσιερ Πάρις. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα τρίτο άτομο πέθανε όταν ένα δέντρο έπεσε σε ένα σπίτι σε αυτή την Πολιτεία.

Ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε την Παρασκευή στις καταιγίδες όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε γλίστρησε από το δρόμο και έπεισε σε έναν χείμαρρο στο Ντάλας, ανέφερε το NBC.

Ένας πυροσβέστης και ένας αστυνομικός στο Λούμποκ, στο Τέξας, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν το όχημά που επέβαιναν γλίστρησε στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 27, καθώς ερευνούσαν ένα τροχαίο ατύχημα, ανέφεραν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής του Λούμποκ.

Τρεις ακόμη θάνατοι που σχετίζονται με την καταιγίδα συνέβησαν στην κομητεία Πίκενς στη δυτική Αλαμπάμα, σύμφωνα με το CNN, αλλά οι λεπτομέρειες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Ένας 58χρονος επίσης σκοτώθηκε στη νοτιοανατολική Οκλαχόμα το Σάββατο το πρωί, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από ορμητικά νερά, σύμφωνα με την Houston Chronicle.

Περισσότερα από 257.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Αλαμπάμα, το Μισισιπή, το Κεντάκι, το Τενεσί και το Αρκάνσας σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us. Μέχρι αργά το Σάββατο το απόγευμα η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό στο Τέξας, το Μίσιγκαν και το Ιλλινόις.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερήσεων και ακυρώσεων εσωτερικών πτήσεων σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγου, με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται και εκατοντάδες ακόμη να καθυστερούν, σύμφωνα με το flightaware.com.

Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν κτίρια στο Αρκάνσας και το Μιζούρι, ανέφεραν μετεωρολόγοι.

Η NWS τόνισε ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λουϊζιάνα, το Αρκάνσας, το Τέξας και την Οκλαχόμα παραμένουν σε κίνδυνο από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες.

Καθώς το καιρικό σύστημα κινείται ανατολικά, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να εξασθενίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές νότιες Πολιτείες, αλλά οι Βορειοανατολικές Πολιτείες και η Νέα Αγγλία θα πρέπει να περιμένουν ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει για μία ακόμη μέρα, είπε ο δήλωσε ο μετεωρολόγος της NWS, Μπομπ Όραβεκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή