Αιματηρές συγκρούσεις μετά τις κηδείες των πέντε παιδιών

Αιματηρές συγκρούσεις μετά τις κηδείες των πέντε παιδιών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Νέες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων, μετά την κηδεία των πέντε μικρών παιδιών, τα οποία σκοτώθηκαν από «μυστηριώδη» έκρηξη βόμβας, την προηγουμένη, δημιουργώντας νέα ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν λίγα μόλις 24ωρα, πριν από την έλευση -τη Δευτέρα- των δύο απεσταλμένων της Ουάσιγκτον που θα επιδιώξουν να αναθερμάνουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ενας νεκρός

Στις χθεσινές συμπλοκές, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι, σε μια στιγμή κατά την οποία, ο ισραηλινός στρατός δέχεται ήδη εντονότατη κριτική για το επεισόδιο της Πέμπτης, στο προσφυγικό στρατόπεδο του Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. O Ισραηλινός υπουργός Αμύνης εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια, που προκάλεσαν την έκρηξη. H Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ είχε στήσει ενέδρα με εκρηκτικά, στην περιοχή και ζήτησε τη διεθνή διερεύνηση της υπόθεσης.

Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μααρίβ», η οποία, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί, πριν από μια εβδομάδα, από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού και είχε στόχο Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, οι οποίοι βάλλουν από εκείνη την περιοχή με όλμους εναντίον ισραηλινών στόχων. H νέα κρίση ξέσπασε σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Πάουελ περί ενεργότερης συμμετοχής της Ουάσιγκτον στην αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η σχετική ηρεμία, που επικρατούσε πριν από το επεισόδιο της Πέμπτης και η αμερικανική παρέμβαση, φαίνεται ότι επηρέασε θετικά τις διαθέσεις της ισραηλινής κοινής γνώμης, η οποία σε ποσοστό 59% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, έναντι 36% όσων αντιτίθενται σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 5% αναποφάσιστων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μααρίβ». Επιπλέον, ένα 55% διατείνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, έναντι 20% που επιθυμούν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Παλαιστινιακή Αρχή και 19%, οι οποίοι δεν θέλουν καμία αλλαγή και 7%, που κατατάσσονται στην κατηγορία τού «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Πριν από δύο εβδομάδες, το 26% των Ισραηλινών ετάσσετο υπέρ της διεξαγωγής πολέμου με τους Παλαιστινίους.

Οι προσδοκίες

Εντούτοις, οι προσδοκίες των Ισραηλινών όπως άλλωστε και των Παλαιστινίων από τη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό είναι περιορισμένες, αν και ευελπιστούν ότι μπορεί να συμβάλει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν στην ανάπτυξη ξένων παρατηρητών στην περιοχή, αλλά το Ισραήλ αρνείται να τους αποδεχθεί, θεωρώντας ότι δεν εξασφαλίζει ουδετερότητα.

«Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα εξαιρεθούν από τις συζητήσεις? πρόκειται για προβλήματα που σχετίζονται με την άμυνα», διευκρίνισε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Βλαντιμίρ Ρουσάιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή