Βρετανία: ένα βήμα πιο κοντά προς το ευρώ

Βρετανία: ένα βήμα πιο κοντά προς το ευρώ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ. Μία από τις πλέον φιλοευρωπαϊκές ομιλίες της σταδιοδρομίας του πραγματοποίησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, χαρακτηρίζοντας «τραγωδία» τη μακροχρόνια βρετανική αποχή από την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. H ομιλία του Μπλερ έφερε τη Βρετανία ένα βήμα πιο κοντά στο ενιαίο νόμισμα, όμως ο πρωθυπουργός προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ένταξη.

«Η τραγωδία για τη Βρετανία είναι ότι υπήρξαν πάρα πολλοί πολιτικοί που απέτυχαν να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και έτσι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Βρετανίας», είπε ο Τόνι Μπλερ στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Ερευνών του Μπέρμιγχαμ. H κριτική του Μπλερ αφορά και τις πέντε δεκαετίες του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Στην αρχή λέγαμε ότι δεν θα συμβεί, μετά ότι δεν θα πετύχει, μετά ότι δεν έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, και έτσι, σε κάθε βήμα η Βρετανία έμενε πίσω», είπε ο Μπλερ. «Το μέλλον της Βρετανίας είναι άρρηκτα δεμένο με την Ευρώπη. Πρέπει να συμμετέχουμε πλήρως, όχι με μισή καρδιά», προσέθεσε.

Υπό προϋποθέσεις

Η ομιλία του Τόνι Μπλερ ακολουθεί την ιδιαίτερα ένθερμη τοποθέτησή του υπέρ του ευρώ ενώπιον της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας στις αρχές του μηνός.

Χθες, ο Μπλερ δεν θέλησε να ερμηνευθούν τα λόγια του ως πλήρης και άνευ όρων αποδοχή του ενιαίου νομίσματος. «Το συμπέρασμα δεν είναι ότι θα ενταχθούμε στο ευρώ ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών. Το συμπέρασμα είναι ότι αν τα οικονομικά κριτήρια εκπληρωθούν, δεν πρέπει να αφήσουμε πολιτικά και συνταγματικά εμπόδια να μας φράξουν τον δρόμο».

Υπενθυμίζεται ότι στη διαμάχη για την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ, «κριτήρια» δεν είναι τα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά οι πέντε όροι τους οποίους έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση της χώρας. Οι όροι αυτοί θα κρίνουν αν ωφελείται ή όχι η Βρετανία από την ένταξη.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα είναι αν η βρετανική οικονομία έχει συγκλίνει επαρκώς με την ευρωπαϊκή, αν η ένταξη θα διασφαλίσει την ευελιξία της βρετανικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει τις αλλαγές, αν η ένταξη θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τις επενδύσεις στη χώρα, αν θα επηρεάσει το Σίτι του Λονδίνου και αν θα προωθήσει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 1997, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν είχε εκτιμήσει ότι οι όροι αυτοί δεν εκπληρώνονται.

Το δημοψήφισμα

Στη συνέχεια, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει τη νεότερη εκτίμηση το αργότερο τον Ιούνιο του 2003. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα προτείνει στο Κοινοβούλιο την ένταξη στο ευρώ έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος απαιτούνται τέσσερις μήνες – έτσι, αρκετοί θεωρούν ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στο ενιαίο νόμισμα απέχει λιγότερο από δύο χρόνια. Ομως, χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας λαϊκής κυκλοφορίας «Σαν», επικαλούμενο διαρροή από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, αναφέρει ότι ο Μπλερ έχει αποφασίσει να προκηρύξει το δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις εκλογές το 2005.

Οι Βρετανοί παραμένουν έντονα επιφυλακτικοί προς την Ευρώπη, όμως, αν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα απηχούν ορθά τις τάσεις της κοινής γνώμης, ο χρόνος εργάζεται υπέρ του Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ICM, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», το ποσοστό των Βρετανών που αντιτίθενται στο ενιαίο νόμισμα έχει πέσει φέτος στο 58%, από 70% πέρυσι.

Το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ένταξη αυξήθηκε, αλλά παραμένει πολύ κάτω από το όριο του 50% (28% φέτος αντί 18% πέρυσι). Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε φιλοευρωπαϊκό ινστιτούτο, η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύουν ότι η Ευρώπη παίζει ρόλο στη διαφύλαξη οικονομικής σταθερότητας στη Βρετανία.

Πεπεισμένη η Λιντ για την ένταξη και της Σουηδίας

Υπέρ του ευρώ τοποθετήθηκε χθες και η σοσιαλδημοκράτης Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών Αννα Λιντ. H Λιντ δήλωσε χθες «πεπεισμένη» ότι η χώρα της πρέπει να ενταχθεί στη Ζώνη του Ευρώ.

«Πιστεύω ότι η κυκλοφορία του ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για ένα θετικό αποτέλεσμα στο μελλοντικό σουηδικό δημοψήφισμα για το ευρώ. Είμαι πεπεισμένη ότι η Σουηδία πρέπει να ενταχθεί στην ONE», τόνισε.

Το πότε, όμως, θα γίνει αυτό παραμένει και για τη Σουηδία ένα μυστήριο, καθώς ο ευρωσκεπτικισμός είναι έντονος και αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για δημοψήφισμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή