Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία και η Τουρκία αναδείχθηκαν σε κομβικούς παίκτες στον εμφύλιο της Λιβύης, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε μια διάσκεψη την οποία ο διπλωματικός αναλυτής της εφημερίδας Guardian χαρακτήρισε «διπλωματικό πραξικόπημα». Η διάσκεψη, που ξεκίνησε χθες στη Μόσχα, επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα, με στόχο την υπογραφή εκεχειρίας.

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σαράζ και ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, δεν συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, προτιμώντας να διαπραγματευθούν με τη μεσολάβηση Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Ρωσίας και της Τουρκίας, το Σαββατοκύριακο, ώστε να πεισθούν οι δύο άνδρες να συμφωνήσουν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις. Η κατάπαυση ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και σε γενικές γραμμές τηρήθηκε.

Ο Σαράζ, που έχει τη διπλωματική στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και εν μέρει της Ιταλίας, υπέγραψε το κείμενο με το οποίο η κατάπαυση του πυρός μετατρέπεται σε εκεχειρία διαρκείας, αλλά ο Χαφτάρ, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει κερδίσει εδάφη, ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερη σκέψη.

«(Ο Χαφτάρ και η ομάδα του) έχουν θετική άποψη για το έγγραφο και ζήτησαν επιπλέον χρόνο, ώς το πρωί, για να αποφασίσουν», ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Ελπίζω ότι η απάντησή τους θα είναι θετική. Η Ρωσία και η Τουρκία θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους».

Με βάση πληροφορίες του σταθμού Αλ Αραμπίγια, η συμφωνία προέβλεπε πάγωμα της τουρκικής παρέμβασης στην περιοχή, αποστολή ρωσικών δυνάμεων για την επιτήρηση της ειρήνευσης και παροπλισμό των αντάρτικων ομάδων. Ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα αποσταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ενώ στον Χαφτάρ θα αναγνωριστεί η αρμοδιότητα της προστασίας των πετρελαιοπηγών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το σημείο τριβής, ωστόσο, αφορά τον αριθμό των εδαφών που θα κρατήσει ο Χαφτάρ, ο οποίος αρνείται να αποχωρήσει από τη νότια Τρίπολη και από την οδό ανεφοδιασμού, που περνάει από την Τερούνα.

«Αν ο Χαλίφα Χαφτάρ υπογράψει, η εκεχειρία θα εξακολουθήσει και έτσι θα ξεκινήσουμε την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επιδρομή του Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης ξεκίνησε τον Απρίλιο και έχει μέχρι στιγμής κοστίσει πάνω από 2.000 ζωές. Στις 6 Ιανουαρίου, ο Χαφτάρ κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης.

Ρώσοι μισθοφόροι

Το Σάββατο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη. «Αν υπάρχουν εκεί Ρώσοι πολίτες, δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους και δεν λαμβάνουν χρήματα από το ρωσικό κράτος», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος. Πηγές του Σαράζ υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι είναι περίπου 500 και ότι ο Χαφτάρ λαμβάνει σιωπηρή υποστήριξη και από το Παρίσι, κάτι που η Γαλλία αρνείται.

Ο Σαράζ έχει συμμαχήσει με την Τουρκία, με την οποία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει υπέρ της αποστολής τουρκικών ενισχύσεων για τη στήριξη της κυβέρνησης Σαράζ. Τώρα, η Τουρκία ευελπιστεί ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. «Ελπίζω να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατό σε κατάπαυση του πυρός και μόνιμη εκεχειρία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, στην Αγκυρα. Με τον αέρα της πρώην αποικιακής δύναμης, η Ιταλία επιχείρησε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τον Σαράζ και τον Χαφτάρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά η απόπειρα απέτυχε. Πιο πολλά υποσχόμενη εμφανίζεται η πρωτοβουλία της Γερμανίας, για διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή