H Κίνα ψάχνει το «τελικό σύνορο»

H Κίνα ψάχνει το «τελικό σύνορο»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάκτηση του «τελικού συνόρου» στρέφεται δυναμικά, πλέον, η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποστείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα πριν από το 2005 και θα επακολουθήσει δεύτερη αποστολή προς τη Σελήνη. O Λιανγκ Σιλί, επιφανής επιστήμων της αχανούς χώρας, πληροφόρησε τους Κινέζους αξιωματούχους ότι είναι αναγκαίο να προηγηθούν πειραματικές πτήσεις στο Διάστημα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατά 100% η ασφάλεια των αστροναυτών που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, αν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουά ανέφερε ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί «μέσα στην επόμενη δεκαετία ή λίγο αργότερα».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα από τη στιγμή που δρομολόγησε το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών, πριν από δύο χρόνια, εκτόξευσε δύο διαστημικά σκάφη. Το τελευταίο διαστημόπλοιο, που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο, μετέφερε σε τροχιά έναν πίθηκο, έναν σκύλο, ένα κουνέλι και αρκετά σαλιγκάρια.

Θέμα κύρους

Εμπειροι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Κίνα επιθυμεί να συμμετάσχει στον αγώνα κατάκτησης του Διαστήματος για να βελτιώσει τη θέση της και να ενισχύσει το κύρος της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» ανέφερε ότι ο Λιανγκ επισήμανε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι «για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα, οι εφαρμογές που θα προκύψουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος θα έχουν ζωτική σημασία όπως ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο κατά τον 18ο αιώνα». H κινεζική εφημερίδα, εξάλλου, αναφέρει ότι τον ερχόμενο χρόνο θα εκτοξευτούν τρεις δορυφόροι, οι οποίοι θα καταγράφουν τις κλιματολογικές αλλαγές, θα μελετούν τους ωκεανούς και θα αναζητούν νέες πηγές φυσικού πλούτου. Επίσης η Κίνα προσπαθεί τώρα να κερδίσει μερίδιο της αγοράς εκτόξευσης εμπορικών δορυφόρων. Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος υπέγραψε συμφωνία τοποθέτησης οργάνων σε δύο κινεζικούς δορυφόρους.

Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα «Διπλούς Αστέρας» θα εξερευνήσει τη «μαγνητόσφαιρα» της Γης – δηλαδή, τη μαγνητική φυσαλλίδα που περιβάλλει τον πλανήτη μας.

Πειράματα

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αποφάσισε να πραγματοποιήσει πειράματα πάνω σε κινεζικούς δορυφόρους. Οπως έγινε γνωστό, οι συγκεκριμένοι δορυφόροι θα τοποθετηθούν σε τροχιά τον Δεκέμβριο του 2002 και τον Μάρτιο του 2003 και θα μεταφερθούν με πυραύλους Long March 2C. Γενικότερα, η διαστημική βιομηχανία της Κίνας έχει μόλις αρχίσει να συνέρχεται από μια σειρά απανωτών πληγμάτων που υπέστη τη δεκαετία του 1990. Το 1995, πύραυλος Long March 2E, που μετέφερε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο μια εξαμελής οικογένεια. Στις αρχές του 1996, ένας άλλος πύραυλος του ιδίου τύπου εξερράγη μετά την εκτόξευση και έναν χρόνο αργότερα, ένας πύραυλος Long March τοποθέτησε σε λανθασμένη τροχιά κινεζικό δορυφόρο αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντάς τον να παρασύρεται στο Διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή