Κουντούζ: παρατείνεται η ασάφεια

Κουντούζ: παρατείνεται η ασάφεια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση εναντίον τριών μετώπων στην περιοχή του Κουντούζ εξαπέλυσε χθες η Βόρεια Συμμαχία, υποστηριζόμενη από βομβαρδιστικά B-52, τα οποία έπληξαν στόχους των Ταλιμπάν στη γύρω περιοχή. Επισπεύδοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ενώ ασάφεια επικρατούσε και χθες ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την παράδοση του Κουντούζ, δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας σφυροκόπησαν θέσεις των Ταλιμπάν στο Πουλ ε Μπανγκί, στο Νταστ ε Αρασί και στο Χαναναμπάντ, εκδιώκοντας από τους παρακείμενους λόφους τον εχθρό, όπως ανακοίνωσε διοικητής της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιουνίς Κανούνι, 500 έως 600 Ταλιμπάν παραδόθηκαν στους Βόρειους, το μεγάλο εμπόδιο στην πτώση της Κουντούζ παραμένει, ωστόσο, η παρουσία αγνώστου αριθμού Αράβων, Τσετσένων και Πακιστανών μαχητών, που αρνούνται να παραδοθούν και όπως έχει ήδη αναφερθεί, εμποδίζουν και τους Ταλιμπάν να παραδοθούν.

Ρήγμα ΗΠΑ -Ευρώπης

Παράλληλα με την πολιορκία του Κουντούζ, όμως, γίνεται και πάλι λόγος για «ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης», προφανώς σε σχέση με τη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας, αλλά και με μια ανεπαίσθητη προς ώρας εντύπωση ότι ενώ δυνάμεις από χώρες της E.E. ετοιμάζονται να μεταβούν στο Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε να χειριστεί την κατάσταση μόνη της.

Στο Κουντούζ, οι μάχες των τελευταίων 36 ωρών χαρακτηρίσθηκαν οι χειρότερες από την έναρξη της πολιορκίας του Κουντούζ πριν από 10 ημέρες και για το λόγο αυτόν, ορισμένοι εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν πλέον τον έλεγχο της πόλης. Αυτός φαίνεται να έχει περιέλθει στους ξένους μαχητές, οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα και στη συνέχεια στο δικαστήριο, φοβούνται προφανώς ότι θα σφαγούν.

«Οι περισσότεροι Ταλιμπάν είχαν συμφωνήσει να παραδοθούν, δεν τους αφήνουν όμως οι ξένοι», έλεγε χθες ο στρατηγός της Συμμαχίας, Μοχάμεντ Νταούντ. Παράδοση το Σάββατο ή την Κυριακή είχε προβλέψει προχθές ο στρατηγός Ντοστούμ, ο οποίος νωρίτερα έσπευσε να θριαμβολογήσει για την επίτευξη συμφωνίας με τον υφυπουργό Αμυνας των Ταλιμπάν, μουλά Φαζίλ. Οταν η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατέρρευσε, ο κ. Κανούνι εξήγησε ότι ορισμένοι όροι δεν ήταν αποδεκτοί, όπως η παράδοση των Ταλιμπάν σε συγκεκριμένη ομάδα της Βόρειας Συμμαχίας, υπονοώντας ποιος ξέρει ποιον. Τον ίδιο τον Ντοστούμ, υπέθεσαν ορισμένοι. O Φαζίλ, που επέστρεψε προχθές στο Κουντούζ, βρισκόταν χθες και πάλι στο Μαζάρ για τις συνομιλίες.

Ομιχλώδεις

διακανονισμοί

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία σχετικά με την παράδοση του Κουντούζ, αλλά και με την επαπειλούμενη αιματοχυσία, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος χθες βρισκόταν στο Ισλαμαμπάντ, από όπου προέρχονται κυρίως οι ανησυχίες για την τύχη των Πακιστανών συμπολεμιστών των Ταλιμπάν. «Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, αλλά οι διακανονισμοί για την παράδοση της πόλης υπό παρόμοια σύγχυση ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολοι. Τις ανησυχίες για σφαγή, σε ένα σκηνικό όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος σφάζει ποιον, επέτεινε η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού για την ανακάλυψη 600 πτωμάτων στο Μαζάρ, δύο εβδομάδες μετά την πτώση του.

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, στο Κανταχάρ, πυρήνα του αμερικανικού ενδιαφέροντος, ο υπεύθυνος για τα πολεμοφόδια των Ταλιμπάν, μουλάς Μπισμιλάχ, ισχυριζόταν χθες ότι στην πόλη υπάρχουν 500 τεθωρακισμένα και ότι ο μουλάς Ομάρ και ο «σκληρός πυρήνας» των μαχητών του, οι οποίοι «δεν είναι Αραβες», ήταν έτοιμοι για την τελική μάχη. H πόλη και τα περίχωρά της έχουν δεχθεί συνεχείς βομβαρδισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή