Νέα κατηγορία εναντίον του Μιλόσεβιτς

Νέα κατηγορία εναντίον του Μιλόσεβιτς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Μία ακόμη βαρύτατη κατηγορία, αυτή της γενοκτονίας στη Βοσνία, αναμένεται να απαγγελθεί εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ύστερα από πολύμηνες διεργασίες της Κάρλα ντελ Πόντε. O δικαστής του ποινικού δικαστηρίου της Χάγης, Ρίτσαρντ Μέι, επιβεβαίωσε χθες την απαγγελία των νέων κατηγοριών, τις οποίες είχε προτείνει η εισαγγελία στις 12 Νοεμβρίου. Το κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς χωρίζεται πλέον σε τρεις κατηγορίες: για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, στην Κροατία και τώρα στη Βοσνία. Το κατηγορητήριο, όμως, για τη Βοσνία είναι το πρώτο που αφορά γενοκτονία, το σοβαρότερο αδίκημα που μπορεί να δικάσει το Διεθνές Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που τελέσθηκαν με σκοπό την καταστροφή εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας». Οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν τον φόνο, την επιβολή συνθηκών διαβίωσης, με στόχο την εξαφάνιση συγκεκριμένης ομάδας, την παρεμπόδιση των γεννήσεων ή τη στέρηση της κηδεμονίας παιδιών, από μία ομάδα και την απόδοσή της σε άλλη.

Το πρόσφατο κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς από το Δικαστήριο της Χάγης περιλαμβάνει 29 κατηγορίες, όπως γενοκτονία, συνέργεια σε γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σοβαρές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης και καταπάτηση των κανόνων πολεμικής εμπλοκής. Το κείμενο του κατηγορητηρίου υποστηρίζει ότι ο Μιλόσεβιτς «συμμετείχε σε εγκληματική συμμορία, η οποία είχε στόχο τη βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση της μη σερβικής πλειοψηφίας από τη Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης», ενώ συμπεριλαμβάνει κατηγορίες για τη δολοφονία 7.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. «O αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν ή φυλακίσθηκαν ανέρχεται σε 500.000», ανέφερε στέλεχος της εισαγγελίας. O Μιλόσεβιτς εμφανίσθηκε ήδη τρεις φορές ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου τήρησε προκλητική στάση, ενώ αρνείται να διορίσει συνήγορο, καθώς δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα του Δικαστηρίου, το οποίο χαρακτηρίζει παράνομο, μεροληπτικό και όργανο της δυτικής ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Δικαστήριο δέχθηκε, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ να ενεργήσει ως νομικός σύμβουλος του Μιλόσεβιτς. O Κλαρκ, όμως, δεν θα έχει τη δυνατότητα να παραστεί στις εργασίες του Δικαστηρίου. O Ράμσεϊ Κλαρκ, υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και υπουργός Δικαιοσύνης του προέδρου Λίντον Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Μιλόσεβιτς. Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να συγχωνεύσουν τις κατηγορίες εναντίον του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να επισπευσθεί η δίκη του.

Εκατοντάδες μάρτυρες

Ο Σέρβος ηγέτης θα προσαχθεί ενώπιον του δικαστού Μέι μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσει, εάν το επιθυμεί, να αρνηθεί τις εναντίον του κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή