Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ η ουκρανική Burisma

Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ η ουκρανική Burisma

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών κατάφεραν να διασπάσουν τις διαδικτυακές άμυνες της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, στο Δ.Σ. της οποίας ήταν μέλος ο γιος του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Παράλληλα, σύννεφα έχουν σκιάσει τις σχέσεις δύο άλλων δημοφιλών υποψηφίων των Δημοκρατικών, μετά την αποκάλυψη της Ελίζαμπεθ Γουόρεν ότι ο ανθυποψήφιός της Μπέρνι Σάντερς της είχε πει το 2018 ότι θεωρεί απίθανο να κερδίσει την προεδρία μια γυναίκα υποψήφια, κατηγορία την οποία αρνείται ο δεύτερος.

Η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma άρχισε να δέχεται διαδικτυακές επιθέσεις από χάκερ της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπείας GRU στις αρχές Νοεμβρίου του 2019, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στο διαδίκτυο Area 1, την οποία επικαλούνται οι New York Times. Δεν είναι ακόμη σαφές τι βρήκαν οι Ρώσοι χάκερ ή τι έψαχναν ακριβώς. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν πως το μέγεθος των επιθέσεων και η χρονική συγκυρία που σημειώθηκαν, δηλαδή την εποχή κατά την οποία στην αμερικανική ειδησεογραφία κυριαρχούσε η είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πιέσει τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ερευνήσει τις εικαζόμενες δραστηριότητες των Μπάιντεν στην Burisma, υποδηλώνουν πως έψαχναν ενδεχομένως στοιχεία που θα έφερναν σε άβολη θέση τους Μπάιντεν. Ο πιέσεις Τραμπ προς τον Ζελένσκι οδήγησαν τελικά στην παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε χθες πως θα στείλει την Τετάρτη στη Γερουσία τις επίσημες κατηγορίες κατά του Τραμπ. 

Στο μεταξύ, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν προκάλεσε αίσθηση αλλά και αναταραχή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δηλώνοντας, χθες, πως ο Μπέρνι Σάντερς της είχε πει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση το 2018 ότι θεωρεί πως μια γυναίκα υποψήφια δεν θα κέρδιζε τη μάχη για την προεδρία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, διότι αυτός είναι «σεξιστής, ρατσιστής και ψεύτης και θα χρησιμοποιήσει όποιο όπλο μπορεί». Ο Σάντερς αρνήθηκε χθες μετ’ επιτάσεως την κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς την γελοία», αναφέροντας: «Πιστεύω ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να κερδίσει το 2020; Φυσικά! Αλλωστε, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 με διαφορά τριών εκατ. ψήφων». Στη συνέχεια, η Γουόρεν προσπάθησε να δώσει τέλος στην υπόθεση, λέγοντας ότι αυτά που την ενώνουν με τον Σάντερς είναι περισσότερα απ’ όσα τους χωρίζουν και πως είναι «φίλοι και σύμμαχοι» στην προσπάθεια να στερήσουν από τον Ντόναλντ Τραμπ μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή