Ο παραλίγο vegan Τζόνσον, αισιόδοξος για συμφωνία με Ε.Ε.

Ο παραλίγο vegan Τζόνσον, αισιόδοξος για συμφωνία με Ε.Ε.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, την πρώτη μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη, παραχώρησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι κάποια στιγμή είχε εξετάσει την πιθανότητα να γίνει αυστηρά χορτοφάγος (vegan).

Ξεκινώντας από το ζήτημα που αναμένεται πως θα κυριαρχήσει στη δημόσια σφαίρα της Βρετανίας και της Ε.Ε. και το 2020, δηλαδή το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε σίγουρος πως το Λονδίνο θα αποσπάσει από τις Βρυξέλλες μια συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση τους εντός του 2020. Ωστόσο, για πρώτη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να μη συναφθεί συμφωνία εντός του πολύ περιορισμένου χρονικού περιθωρίου που έθεσε ο ίδιος. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι Ε.Ε. και Βρετανία θα συνάψουν ευρείας έκτασης συμφωνία εντός των επόμενων 11 μηνών, ο Τζόνσον απάντησε: «Νομίζω πως είναι πολύ πιθανό. Δεν πρόκειται να αναφέρω ποσοστό (πιθανοτήτων), νομίζω πως θα τα καταφέρουμε πολύ καλά. Ομως, το βασικό θέμα είναι πως αποχωρούμε από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου». Επανέλαβε πως είναι «πολύ πιθανό» να συναφθεί συμφωνία και στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις, παρόλο που στην προεκλογική εκστρατεία διατράνωνε πως είναι «απολύτως μηδενική» η πιθανότητα να μη συναφθεί συμφωνία. «Πάντοτε θα πρέπει να προβλέπει κανείς (την πιθανότητα) πλήρους κατάρρευσης της κοινής λογικής». Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προειδοποιήσει τον Μπόρις Τζόνσον πως είναι «απίθανο» να επιτευχθεί ευρεία συμφωνία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον φαίνεται διατεθειμένος να δώσει πανηγυρικό τόνο στην επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου. Είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανώσει δημόσια χρηματοδοτική καμπάνια ώστε να καλυφθεί το κόστος, περίπου μισό εκατομμύριο λίρες, ώστε να χτυπήσουν χαρμόσυνα το βράδυ του Brexit οι καμπάνες του διάσημου Μπιγκ Μπεν, στο οποίο εκτελούνται προς το παρόν εργασίες ανακαίνισης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πιθανής συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στους διαγωνισμούς για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) o κ. Τζόνσον ουσιαστικά κάλεσε την Ουάσιγκτον να πει ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση αν απέκλειε την Huawei από τον διαγωνισμό. Τη Δευτέρα υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία είχε παρουσιάσει στη βρετανική κυβέρνηση νέα στοιχεία που κατά τις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι ο κινεζικός εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους κατασκοπείας. Το Λονδίνο αναμένεται να αποφασίσει πολύ σύντομα αν θα αποκλείσει ή όχι την Huawei.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε χθες επίσημα το αίτημα της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, για διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πρώτο δημοψήφισμα το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν αποφασίσει με ποσοστό 55% υπέρ και 45% κατά την παραμονή στο Η.Β., ωστόσο στο δημοψήφισμα για το Brexit είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η Στέρτζον απάντησε ότι η κυβέρνηση των Τόρις προσπαθεί να «αρνηθεί» στη Σκωτία το δημοκρατικό δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της. Τέλος, ο κ. Τζόνσον αποκάλυψε στο BBC πως είχε εξετάσει το ενδεχόμενο όχι μόνο να γίνει χορτοφάγος, αλλά και να μην τρώει ζωικά προϊόντα (να γίνει δηλαδή vegan). Αλλά δεν το έκανε διότι δεν θα μπορούσε να μην τρώει τυριά. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη δίαιτα απαιτεί «μεγάλη συγκέντρωση» και εξέφρασε τον σεβασμό του για όσους την ακολουθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή