ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Μεντβέντεβ ενώ ο Πούτιν σχεδιάζει την επόμενη μέρα

2020-01-15t135219z_1617014295_rc2dge902t89_rtrmadp_5_russia-politics-government
2020-01-15t144151z_499107716_rc2ege9t5qmd_rtrmadp_5_russia-putin-screening

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα  ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεβ στον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντδρώντας στις προτάσεις του τελευταίου για συνταγματικές αλλαγές.

Η παραίτηση Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και θεωρείται απρόσμενη.

Ο κ. Μενβέντεφ δήλωσε ότι οι προτάσεις Πούτιν αλλάζουν δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στη Ρωσία και τόνισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση υπό την παρούσα της μορφή παραιτείται».

Διαβάστε σχετικά: Ρωσία: Δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές πρότεινε ο Πούτιν

Οι προτάσεις Πούτιν (για αυξημένες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και των υπουργών) ερμηνεύονται ως απόπειρα να δημιουργήσει για τον εαυτό του τις προϋποθέσεις παραμονής στην εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.
 
Μιλώντας στο πρακτορείο Tass, o κ. Μεντβέντεφ ανέφερε ότι οι προταθείσες συνταγματικές αλλάγες συνιστούν μία ουσιώδη αλλαγή όχι μόνο έναντι πολλών άρθρων του Συντάγματος, αλλά επηρεάζουν ολόκληρη την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, στη Ρωσία.

«Μια τρελή μέρα στη Μόσχα»

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι λόγοι της απομάκρυσνης, ουσιαστικά, Μεντβέντεφ είναι ασαφείς. «Ο Πούτιν διώχνει τον Μεντφέντεφ και θα παίρνει όλες τις αποφάσεις που εκείνος θα έπαιρνε. Ζήτησε δε από τους υπουργούς του να παραμείνουν στις θέσεις τους εωσότου σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο».

Σε live μετάδοση

Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μεντβέντεφ σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης. Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το έργο της.

«Από την πλευρά μου επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για κάθε τι που κάνατε σ' αυτή την φάση της κοινής μας συνεργασίας, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα, που επετεύχθησαν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με το υπουργικό συμβούλιο, που έγινε στο κυβερνητικό μέγαρο.

«Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσεχώς θα συναντηθεί με κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε από την απερχόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της έως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θεσπίσει τη θέση του αναπληρωτή πρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προτείνοντας γι' αυτή τη θέση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.