Ο εφιάλτης των «πονηρών» σέλφι

Ο εφιάλτης των «πονηρών» σέλφι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ευάλωτα στη διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση είναι τα κορίτσια της προεφηβικής ηλικίας, που παραπλανώνται ή εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν σεξουαλικές πράξεις, μπροστά στον ανοικτό φακό της κάμερας του υπολογιστή τους (webcam).

To Παρατηρητήριο για το Διαδίκτυο, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, διαπίστωσε ότι το 80% των σεξουαλικών σέλφι που εντόπισε στο Ιντερνετ αναζητώντας φωτογραφίες παιδικής κακοποίησης, ήταν παιδιών προεφηβικής ηλικίας. Η οργάνωση τη χρονιά που πέρασε ενήργησε ώστε να «κατεβούν» 37.000 φωτογραφίες παιδιών, εκ των οποίων οι 30.000 ήταν εφήβων. Η επικεφαλής της οργάνωσης, Σούζι Χάργκριβς, τόνισε ότι η διανομή τέτοιων φωτογραφιών και ταινιών, που πολύ συχνά έχουν κινηματογραφηθεί στο οικιακό περιβάλλον του παιδιού, έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και αποτελεί εθνική κρίση. Συχνά τα παιδιά απαθανατίζονται να κοιτούν την κάμερα, να διαβάζουν κάποιο μήνυμα που τους λέει τι να κάνουν και να συμμορφώνονται με τις εντολές. Η οργάνωση επισημαίνει ότι στο σύνολο των εικόνων παιδικής κακοποίησης που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, το ένα τρίτο έχει ληφθεί από τα ίδια τα παιδιά, κυρίως κορίτσια στο οικιακό τους περιβάλλον. «Αποτελεί εθνική κρίση μεγάλων διαστάσεων η ανάρτηση γυμνών φωτογραφιών κοριτσιών, που προετοιμάστηκαν κατάλληλα, εξαναγκάστηκαν και παραπλανήθηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην ανοικτή κάμερα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δεν υπήρξε ποτέ πιο κατάλληλος χρόνος για να παραδεχθούμε την τόσο άβολη αλήθεια, μπροστά στην οποία βρισκόμαστε», υπογράμμισε η Χάργκριβς.

Τα θύματα αυτών των δραστηριοτήτων γίνονται όλο και μικρότερης ηλικίας, καθώς όλο και πιο πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση σε webcams, στα υπνοδωμάτιά τους, από τα κινητά τους τηλέφωνα. Οπως τονίζει η Χάργκριβς, «τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά ευάλωτα, καθώς εξακολουθούν να αναπτύσσονται σωματικά, αλλά δεν έχουν τη συναισθηματική ωριμότητα να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αισθάνονται κολακευμένα, τους λένε ότι είναι όμορφα και συχνά πιστεύουν ότι βρίσκονται σε  αισθηματική σχέση με τον συνομιλητή τους».

Η Χάργκριβς ζήτησε από τους νεαρούς άνδρες που επισκέπτονται πορνογραφικές ιστοσελίδες, αν τυχόν δουν φωτογραφίες ανηλίκων, να το αναφέρουν στις Αρχές, προκειμένου να σωθούν άλλα παιδιά από τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ενα νεαρό θύμα ανέφερε στο BBC ότι όταν ήταν 13 ετών πείστηκε από μία «γυναίκα» που υποδυόταν την υπεύθυνη πρακτορείου μοντέλων, διαδικτυακά, να της στείλει μία φωτογραφία χωρίς την μπλούζα της. Στη συνέχεια, η «γυναίκα» την εξανάγκασε να βγάλει και άλλες φωτογραφίες και να αποκαλύψει τη διεύθυνση της κατοικίας της, απειλώντας την ότι αν δεν συμμορφωνόταν θα κολλούσαν την πρώτη φωτογραφία έξω από το σχολείο της.

Η μικρή υπάκουσε και τότε ένας άνδρας ήρθε στο σπίτι της, της επιτέθηκε σεξουαλικά και πήρε περισσότερες φωτογραφίες. «Δεν το είχα καταλάβει, αλλά ο άνδρας που ήρθε σπίτι μου ήταν αυτός με τον οποίο μιλούσα διαδικτυακά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή