«Καθαίρεση» Μεντβέντεφ από Πούτιν

«Καθαίρεση» Μεντβέντεφ από Πούτιν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τον επικεφαλής της ρωσικής φορολογικής διοίκησης Μιχαήλ Μισούστιν ως πρωθυπουργό της χώρας, βάζοντας αιφνιδιαστικά τέλος στη θητεία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την προώθηση ευρείας κλίμακας συνταγματικών αλλαγών, ενώ το ερώτημα που γεννήθηκε είναι αν οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να παρατείνουν την παραμονή του σε θέση εξουσίας ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, το 2024.   Ευχαριστώντας με μία σύντομη χειραψία τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ασκεί την πρωθυπουργία από το 2012, ο Πούτιν δήλωσε: «Δεν λειτούργησαν όλα, αλλά ποτέ δεν λειτουργούν όλα». Ο Μεντβέντεφ έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, ενώ το βίντεο με το οποίο ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι τον κατηγορεί ότι έχει συγκεντρώσει αμύθητη περιουσία έχει 33 εκατομμύρια προβολές. 

Αμέσως μετά, ο Πούτιν είχε σύντομη συνάντηση με τον Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος δέχθηκε να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού. Ο διορισμός του άγνωστου τεχνοκράτη Μισούστιν εξέπληξε όσους ανέμεναν ότι ο Πούτιν θα επέλεγε να αναβαθμίσει κάποιον πολιτικό τον οποίο έχει επιλέξει να δει ως διάδοχό του στην προεδρία το 2024.

«Ο ρόλος του Κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ενισχυθεί, το ίδιο και η ισχύς και η ανεξαρτησία του νέου πρωθυπουργού» είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος στο ετήσιο διάγγελμά του στη Βουλή. «Πρόκειται για πολύ σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα». Σήμερα το ρωσικό σύνταγμα περιορίζει τις προεδρικές θητείες σε «δύο διαδοχικές», παραθυράκι που επέτρεψε στον Πούτιν να υπηρετήσει συνολικά τέσσερις προεδρικές θητείες, με μια ενδιάμεση τετραετία ως πρωθυπουργός. Το παραθυράκι αυτό στο εξής θα κλείσει, ενώ οι εξουσίες της προεδρίας θα περιοριστούν. Το συμβούλιο του κράτους, ένα όργανο που σήμερα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, θα αναβαθμιστεί, ενώ οι αλλαγές θα εγκριθούν με δημοψήφισμα.

Θα είναι η πρώτη φορά από τη συνταγματική αναθεώρηση του 1993, με την οποία ο τότε πρόεδρος Γέλτσιν είχε επισφραγίσει την επικράτησή του επί της κοινοβουλευτικής ανταρσίας, που οι Ρώσοι θα κληθούν να επικυρώσουν με δημοψήφισμα συνταγματικές αλλαγές.  Εξετάζοντας τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τσάτχαμ Χάους, Ντμίτρι Πετρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες παράμετροι και ότι απαιτείται χρόνος για να φανεί πού αποσκοπούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή