Σύρους μισθοφόρους θα στείλει η Τουρκία στη Λιβύη

Σύρους μισθοφόρους θα στείλει η Τουρκία στη Λιβύη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Περισσότεροι από 2.000 Σύροι μαχητές έχουν μεταβεί –ή αναμένεται να φθάσουν– στη Λιβύη από την Τουρκία για να πολεμήσουν στο πλευρό του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας The Guardian. Αρχική ανάπτυξη 300 ανδρών της δεύτερης μεραρχίας του Συριακού Εθνικού Στρατού, ανταρτική οργάνωση χρηματοδοτούμενη από την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ άλλοι 250 Σύροι μαχητές ακολούθησαν στις 29 Δεκεμβρίου. Οι μαχητές αυτοί έχουν στρατοπεδεύσει στη λιβυκή πρωτεύουσα, εξασφαλίζοντας την άμυνα της Τρίπολης από τις ανταρτικές δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία. Αλλοι 1.350 άνδρες εισήλθαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου, αναμένοντας τη μετάβασή τους με τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι Σύροι μαχητές θα σχηματίσουν μεραρχία, που θα λάβει το όνομα του Λίβυου αντιστασιακού ηγέτη κατά των Ιταλών του Μουσολίνι, Ομάρ αλ Μουχτάρ, που εκτελέστηκε το 1931 από τη φασιστική αποικιακή διοίκηση. Οι Σύροι έχουν υπογράψει συμβόλαια έξι μηνών με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι με τον τουρκικό στρατό, έναντι μισθού 2.000 δολαρίων τον μήνα, ενώ όρος του συμβολαίου είναι η δυνατότητα απόκτησης τουρκικής υπηκοότητας.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να καλύψει τις ιατρικές δαπάνες τραυματιών μαχητών και το κόστος επαναπατρισμού των σορών Σύρων «μαρτύρων» στα πεδία μαχών της Λιβύης. Τουλάχιστον τέσσερις Σύροι μαχητές έχουν ήδη σκοτωθεί σε μάχες κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ στη Λιβύη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Αγκυρα και Τρίπολη έχουν επανειλημμένως διαψεύσει ότι Σύροι μαχητές δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Οι Σύροι μισθοφόροι φέρονται να έχουν λάβει αυστηρές εντολές, έτσι ώστε να αποφύγουν κάθε δημοσίευση σε διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μία προσπάθεια απόκρυψης της παρουσίας τους στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει στείλει επισήμως 35 Τούρκους στρατιώτες, ως συμβούλους στη Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του την Τρίτη, όμως, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Χαφτάρ από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία «δεν θα αρνηθεί να δώσει ένα καλό μάθημα στον Χαφτάρ, όπως ακριβώς του αξίζει».

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τα Αραβικά Εμιράτα. Από τη μεριά του, ο Σαράζ υποστηρίζεται από την Ιταλία, το Κατάρ και τη Τουρκία. Τον περασμένο μήνα, ο Guardian αποκάλυψε ότι 3.000 Σουδανοί μετέβησαν στη Βεγγάζη για να πολεμήσουν για τον Χαφτάρ στο πλευρό 600 Ρώσων μισθοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή