Ραντεβού στο Νταβός για το κλίμα

Ραντεβού στο Νταβός για το κλίμα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περυσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σχεδόν έμεινε στην ιστορία ως το Νταβός των απόντων· αρκεί να θυμηθεί κανείς πως τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν και η τότε πρωθυπουργός του Η.Β. Τερέζα Μέι είχαν ακυρώσει εκτάκτως τις επισκέψεις τους λόγω εγχώριων πολιτικών κρίσεων. Οι τελικοί πρωταγωνιστές του ήταν αρκετά ασυνήθιστοι: ο λατρεμένος Βρετανός παρουσιαστής Ντέιβιντ Ατένμπορο και η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έστειλαν από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια ελίτ για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την οκνηρία των αντιδράσεών της.

Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, η 16χρονη Σουηδή ήταν ακόμη αφανής στο παγκόσμιο κοινό, μάλιστα η τολμηρή απόφασή της να μείνει σε σκηνή, ανάμεσα στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Promenade και ενώ η θερμοκρασία άγγιζε τους 17 βαθμούς υπό το μηδέν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκθετική δημοφιλία της. «Πράγματι, αν οι θερμοκρασίες ανέβουν δύο ακόμη μονάδες, θα χάσουμε το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ», συμφώνησε η πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην καταληκτική ομιλία της, και τελικά το περυσινό συνέδριο έμεινε στην ιστορία ως το Νταβός του Περιβάλλοντος.

Με το πέρας του δεύτερου θερμότερου έτους και της θερμότερης δεκαετίας στην ιστορία, η κλιματική αλλαγή επιστρέφει στο επίκεντρο της φετινής ατζέντας, απασχολώντας μάλιστα το ένα πέμπτο των συνολικών συνεδριών. Η περιβαλλοντική συνέπεια στρέφεται φέτος και προς τον θαυμαστό κόσμο της Σίλικον Βάλεϊ –εν αναμονή του συνεδρίου, η Microsoft ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να μηδενίσει τους ρύπους της έως το 2030–, αλλά και προς το ίδιο το συνέδριο, το οποίο φέτος θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα για τις εσωτερικές μετακινήσεις του. «Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι αδιαμφισβήτητα οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο Μπόργκε Μπρέντε, πρόεδρος του WEF, προτού συμπληρώσει πως αναμένει ομοβροντία ερωτήσεων προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την ανεύθυνη στάση του.

Παρότι έχει περιοριστεί πολλές φορές από την ελιτίστικη προσέγγισή του, το Νταβός έχει παράλληλα τη μοναδική ικανότητα να συγκεντρώνει τους σημαντικότερους παγκόσμιους ηγέτες κάτω από μια κοινή ατζέντα και ομπρέλα αξιών. Ο παγκόσμιος συντονισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αναμενόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής. Ο αντίκτυπος του φετινού συνεδρίου, λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το πόσο ουσιαστικός θα καταλήξει να είναι ο διάλογος για την κλιματική αλλαγή, τώρα που οι μεγάλοι ηγέτες θα είναι παρόντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή