Μια σεμνή τελετή για τη δίκη Τραμπ

Μια σεμνή τελετή για τη δίκη Τραμπ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ άνοιξε τη δίκη (impeachment trial) του προέδρου Τραμπ με μια σεμνή τελετή – οι γερουσιαστές όρθιοι ορκίστηκαν ότι θα αποδώσουν «αμερόληπτη δικαιοσύνη» ως ένορκοι, ενώ βουλευτές σε ρόλο εισαγγελέων απήγγειλαν το κατηγορητήριο, υπό το βλέμμα του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς.

Πρόκειται μόλις για την τρίτη παρόμοια δίκη στην αμερικανική ιστορία, ενώ η χρονική στιγμή, στην αρχή μιας χρονιάς προεδρικών εκλογών, βρίσκει την αμερικανική κοινή γνώμη βαθύτατα διχασμένη. Μετά το τελετουργικό κάλεσμα του αξιωματικού υπηρεσίας, οι γερουσιαστές γέμισαν τη συνήθως μισοάδεια αίθουσα, για το ξεκίνημα μιας δίκης που θα δοκιμάσει τη διάκριση εξουσιών στη χώρα.

Οπως ορίζει το Σύνταγμα, ο επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου, δικαστής Τζον Ρόμπερτς διέσχισε τον δρόμο που χωρίζει την έδρα του δικαστηρίου από το Καπιτώλιο ώστε να προεδρεύσει της διαδικασίας. Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ότι καταχράστηκε την εξουσία του, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ως διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να αποσπάσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. Η δεύτερη είναι ότι κατηύθυνε τους μηχανισμούς του Λευκού Οίκου να αρνηθούν τη συνεργασία με τη σχετική έρευνα του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. «Ολα γίνονται μόνο για πολιτικό όφελος. Πρόκειται περί φάρσας», δήλωσε χθες. Η πλειοψηφία των γερουσιαστών είναι Ρεπουμπλικανοί, ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της διαδικασίας –η αθώωση του Τραμπ– θεωρείται ουσιαστικά δεδομένο. Στην πορεία, ωστόσο, προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία, τα οποία κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τη στρατηγική των Ρεπουμπλικανών για διαδικασία-εξπρές, χωρίς μάρτυρες.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση διαδραματίζει ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος είχε μεταβεί στην Ουκρανία και λειτουργούσε ως παράλληλος δίαυλος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Σε συνέντευξη στην εκπομπή της Ρέιτσελ Μάντοου, την Πέμπτη, ο συνεργάτης του Τζουλιάνι, Λεβ Παρνάς, είπε ότι έχει παραδώσει στους εισαγγελείς-βουλευτές νέα έγγραφα που συνδέουν τον Τραμπ με τις ενέργειες του Τζουλιάνι. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το πόρισμα του ελεγκτικού μηχανισμού του Κογκρέσου (GAO) ότι η παρακράτηση της βοήθειας προς την Ουκρανία ήταν παράνομη, εντείνουν τις πιέσεις.

Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει δηλώσει διαθεσιμότητα. Αλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Μπόλτον διαφώνησε με τις πιέσεις του Τραμπ προς την Ουκρανία, αλλά δεν είναι σαφές αν θα θελήσει να μοιραστεί τις απόψεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή