Νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» ανακοίνωσε η Αγκυρα – Πυρά κατά Ε.Ε.

Νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» ανακοίνωσε η Αγκυρα – Πυρά κατά Ε.Ε.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γνωστοποίηση ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκινά τρίτη γεώτρηση στα ανοικτά της Κύπρου προέβη το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, στην οποία εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της Ε.Ε. για τη στάση που κρατά απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το σκάφος γεώτρησης Yavuz, στο πλαίσιο των αδειών που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιήσει τις τρίτες δραστηριότητες γεώτρησης στο νότο της νησιωτικής άδειας "G" μεταφέρθηκε στο πεδίο.

Ως συνιδιοκτήτης του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Εάν βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν μαζί τα έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκυπριακές αρχές για την δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων στις 13 Ιουλίου 2019 εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση.

Η Ε.Ε. σιωπά από το 2003, για την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους σε οποιαδήποτε δήλωσή της και αγνόησε τα δικαιώματά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει καταρχάς να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης ενότητας.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νότο του νησιού, μέχρι αυτά να διασφαλιστούν στους φυσικούς πόρους του νησιού και να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή