ΚΟΣΜΟΣ

Συρρίκνωση αμερικανικής συμμετοχής σε άσκηση

syrriknosi-amerikanikis-symmetochis-se-askisi-2359162

ΟΣΛΟ. Μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Νορβηγία απέσυρε το Πεντάγωνο, αποδυναμώνοντας την άσκηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της νορβηγικής κυβέρνησης.

Η άσκηση «Cold Response» (Ψυχρή Απάντηση) πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 2 και 18 Μαρτίου στις νορβηγικές ακτές της Θάλασσας του Μπάρεντς στην αρκτική ζώνη. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για 19.000 άνδρες και γυναίκες, 10.500 από αυτούς Αμερικανοί. Η Ουάσιγκτον, όμως, διέταξε την απόσυρση 3.000 στρατιωτών από την άσκηση, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει το Κρεμλίνο, όπως εκτιμούν Νορβηγοί αναλυτές.

Οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό των ΗΠΑ. Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας στο Οσλο αναφέρει ότι η απόφαση του Πενταγώνου οφείλεται στις αυξημένες υποχρεώσεις του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Λετονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το 2019, η Νορβηγία φιλοξένησε τη μεγάλη νατοϊκή άσκηση «Trident Juncture», με περισσότερους από 50.000 στρατιώτες από 31 κράτη. Τις νατοϊκές αυτές ασκήσεις καταγγέλλει το Κρεμλίνο ως προκλητικές και πολεμοχαρείς ενέργειες.