ΟΗΕ: Οχι στις απελάσεις κλιματικών προσφύγων

ΟΗΕ: Οχι στις απελάσεις κλιματικών προσφύγων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Κρίσιμη απόφαση έλαβε χθες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κηρύσσοντας παράνομη την απέλαση και επιστροφή στις χώρες τους των κλιματικών προσφύγων, δηλαδή όσων εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Παρότι η επιτροπή αποφάσισε ότι η απέλαση του Ιοάνε Τεϊτιότα, κατοίκου της ατόλης της Νότιας Ταράουα του Κιριμπάτι, που είχε ζητήσει «κλιματικό άσυλο» το 2013 από τη Νέα Ζηλανδία είναι σύννομη, το διεθνές δικαστικό όργανο διέταξε την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αλλά και τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να βοηθήσει το Κιριμπάτι να αντιμετωπίσει την άνοδο των υδάτων. Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες χώρες στον κόσμο εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Η απόφαση της επιτροπής αποτελεί σημείο-καμπή και δημιουργεί δεδικασμένο για τη μελλοντική προστασία ανθρώπων και περιουσιών που απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με ειδικούς. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να υποχρεωθούν σε μετεγκατάσταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εντός των προσεχών δεκαετιών. Παρότι η επιτροπή του ΟΗΕ δεν δικαίωσε το αίτημα του Τεϊτιότα, ο οποίος ζητούσε άδεια παραμονής στη Νέα Ζηλανδία για αυτόν και την οικογένειά του, ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανοίγει τον δρόμο σε άλλες προσφυγές βασισμένες στην απειλή της ζωής κατοίκων περιοχών απειλούμενων από τη στάθμη των υδάτων ή από την ξηρασία. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ανθρώπων, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους και υποχρεώνει τα κράτη φιλοξενίας να τους δεχθούν ως πρόσφυγες», αναφέρει η επιτροπή στην απόφασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή