Κλειστές οι στρόφιγγες από Χαφτάρ

Κλειστές οι στρόφιγγες από Χαφτάρ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Οι σύμμαχοι του στρατηγού Χαφτάρ εξακολουθούσαν, χθες, να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, σε μια ευθεία απόπειρα περαιτέρω αποδυνάμωσης της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο Χαφτάρ, που ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της ένατης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, έκλεισε τις στρόφιγγες δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα.

Η διάσκεψη της Κυριακής έληξε με ανακοινωθέν στο οποίο οι συμμετέχοντες ηγέτες δεσμεύονται να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο ωστόσο είναι διάτρητο με ευθύνη και των ίδιων των συμμετεχόντων. Επίσης, οι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα πιέσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο αντίπαλοι, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σαράζ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης  Χαλίφα Χαφτάρ δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν ούτε συναντήθηκαν μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει κάποια ελπίδα ενδεχόμενης συνεννόησης. Ωστόσο, η ίδια η ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος θεωρήθηκε επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε σε κοινή προσέγγιση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμφωνία της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Αφρικανικής Ενωσης.

Κλειστές οι στρόφιγγες από Χαφτάρ-1

H καγκελάριος Μέρκελ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες στη διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό. Η ίδια η ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος θεωρήθηκε επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά η Ε.Ε. κατέληξε σε κοινή προσέγγιση. 

«Ηταν απαραίτητο να συμβεί αυτό, γιατί αλλιώς η Λιβύη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέα Συρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Ολοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν να απόσχουν από ανάμειξη στην ένοπλη σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. «Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια ή όπλα και ότι θα σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και την εκεχειρία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η διάσκεψη του Βερολίνου ήταν χρήσιμη, παρ’ όλα αυτά «είναι σαφές ότι δεν έχουμε κατορθώσει μέχρι στιγμής να εγκαινιάσουμε έναν σοβαρό και σταθερό διάλογο». Ο Τζαλέλ Χαρτσάουι, ειδικός στη Λιβύη, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Ολλανδίας, υποστήριξε ότι η σύνοδος του Βερολίνου δεν δρομολόγησε «ούτε έναν από τους απτούς μηχανισμούς» που θα ήταν απαραίτητοι ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις περί εκεχειρίας και αποκλιμάκωσης.

Πριν από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη παρήγαγε 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ σήμερα η παραγωγή της βρίσκεται στο 1,2 εκατ. βαρέλια. Μέχρι τώρα, τα έσοδα από το πετρέλαιο χρηματοδοτούσαν και τις δύο πλευρές της εμφύλιας σύγκρουσης, αλλά φαίνεται ότι ο Χαφτάρ έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει αυτόν τον διακανονισμό. «Η κατάληψή μας θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μεϊκάλ, επικεφαλής της ανταρτικής ομάδας Φεζάν, η οποία κατέλαβε τις πετρελαιοπηγές της νότιας Λιβύης Ελ Σαχάρα και Ελ Φιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή