Δίωξη για μήνυμα – κάλεσμα κατά Μακρόν

Δίωξη για μήνυμα – κάλεσμα κατά Μακρόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η 24ωρη κράτηση του δημοσιογράφου και ακτιβιστή του κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν, Ανυπότακτη Γαλλία, Ταχά Μπουάφ, ο οποίος την Παρασκευή βρέθηκε τυχαία στην ίδια θεατρική παράσταση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και κάλεσε, μέσω Twitter, σε αυτοσχέδια διαδήλωση εναντίον του.

Η εισαγγελία του Παρισιού αποφάσισε χθες να ασκήσει δίωξη κατά του 22χρονου δημοσιογράφου για «συμμετοχή σε ομάδα με στόχο την άσκηση βιαιοπραγιών» και «διοργάνωση μη εγκεκριμένης διαδήλωσης». Ο πρόεδρος Μακρόν και η σύζυγός του είχαν μεταβεί το βράδυ της Παρασκευής στο θέατρο, όταν ο Μπουάφ έστειλε το επίμαχο μήνυμα. Η εισβολή ακτιβιστών στον χώρο αποφεύχθηκε χάρη σε επέμβαση της φρουράς ασφαλείας του προέδρου, ο οποίος φυγαδεύθηκε προσωρινά. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μακρόν επέστρεψε στη θέση του, ο Μπουάφ συνελήφθη και η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά.

Στο μήνυμά του στο Twitter, ο Μπουάφ ανέφερε: «Βρίσκομαι στο θέατρο Bouffes du Nord, τρεις σειρές πίσω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακτιβιστές βρίσκονται στην περιοχή και καλούν όλους να έρθουν εδώ. Η βραδιά θα είναι ενδιαφέρουσα». Σε δεύτερο μήνυμά του, ο Μπουάφ ρωτούσε τους δεκάδες χιλιάδες ακολούθους του στο Twitter εάν θα έπρεπε να μιμηθεί την κίνηση του Ιρακινού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε πετάξει τα παπούτσια του κατά του προέδρου Τζορτζ Μπους το 2008, στη Βαγδάτη. Προσέθεσε, όμως, αμέσως μετά: «Αστειεύομαι. Η ασφάλεια του προέδρου με κοιτάζει περίεργα».

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επισήμανε ότι οι απειλές, η εισβολή, οι βιαιοπραγίες και η παρακώλυση συγκοινωνιών τιμωρούνται από τον νόμο και δεν αποτελούν θεμιτούς τρόπους έκφρασης σε μια δημοκρατία. Ο Μπουάφ έγινε γνωστός για την αποτύπωση σε βίντεο της επίθεσης του πρώην σωματοφύλακα του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος ξυλοκόπησε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς του 2018, στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή