Οι «σαρδέλες» έπνιξαν τον Σαλβίνι

Οι «σαρδέλες» έπνιξαν τον Σαλβίνι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΛΟΝΙΑ. Το «κίνημα των σαρδελών» επέστρεψε την Κυριακή εκεί όπου γεννήθηκε, στην Μπολόνια, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 26ης Ιανουαρίου. Το κίνημα-αντίλογος στη διχαστική ρητορική του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι συγκέντρωσε 40.000 ανθρώπους, γεμίζοντας ασφυκτικά την πλατεία της 8ης Αυγούστου, στο κέντρο της Μπολόνια.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι πλατείες θα μετατραπούν σε εκλογική συμμετοχή, σε συνειδητοποίηση. Ο Σαλβίνι παίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό του μέλλον στην Εμίλια Ρομάνια. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα γίνει αν η Λέγκα, που πριν από δύο μήνες θεωρείτο φαβορί, χάσει την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ματία Σαντόρι, ένας εκ των ιδρυτών του κινήματος. «Το ότι φέραμε τον κόσμο στις πλατείες είναι η πρώτη νίκη», προσέθεσε ο Σαντόρι. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες το κοινωνικοπολιτικό κλίμα στην Ιταλία ήταν εντελώς διαφορετικό. Κατά κάποιο τρόπο, έχουμε ήδη πετύχει».

Την κινητοποίηση χαιρέτισε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζιγκαρέτι. «Μόνοι πηγαίνουμε πιο γρήγορα, μαζί πηγαίνουμε πιο μακριά. Ευχαριστούμε για το πάθος και τη μαχητικότητα. Είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία, που γεννήθηκε από τον αντιφασιστικό αγώνα», δήλωσε ο Τζιγκαρέτι. Οι ιδρυτές των «σαρδελών» δηλώνουν ότι δεν έχουν συναντήσει ποτέ τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Κεντροαριστεράς Στέφανο Μπονατσίνι, ο οποίος θα είναι ο κύριος ωφελημένος της αντιφασιστικής κινητοποίησης.

Η Εμιλια Ρομάνια είναι παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, με αποτέλεσμα ο Σαλβίνι να αποδίδει εξαιρετική σημασία στις εκλογές της Κυριακής. «Στις 27 Ιανουαρίου, με τη νίκη στο τσεπάκι, θα κάνω έξωση στον (πρωθυπουργό) Κόντε», είπε ο επικεφαλής της Λέγκας το Σάββατο, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μαρανέλο, έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι. Ο Σαλβίνι συμμετείχε στην κυβέρνηση έως τον Αύγουστο, οπότε αποχώρησε με σκοπό να προξενήσει εκλογές και να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όμως, δεν του έκαναν το χατίρι, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί συγκυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, με πρωθυπουργό τον Κόντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή