Guardian: Νέος ηγέτης του ISIS ένας από τους ιδρυτές του

Guardian: Νέος ηγέτης του ISIS ένας από τους ιδρυτές του

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι, ιδρυτικό μέλος του Ισλαμικού Κράτους, είναι ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι , όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους από δύο υπηρεσίες ασφαλείας, δημοσιεύει πληροφορίες για τον αλ Σάλμπι, τον νέο ηγέτη του ISIS.

Ένας από του ιδρυτές και βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον  διωγμό της  της θρησκευτικής μειονότητας  των Γεζίντι στο Ιράκ το 2014.

Γόνος οικογένειας  από την μειονότητα των Τουρκομάνων του Ιράκ, γεννημένος στην πόλη  Tal Afar , είναι ένας από του τους ελάχιστους μη Άραβες ψηλά στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αλ Σάλμπι φιγουράρει από τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» των ΗΠΑ, που προσφέρουν αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη ή την εξόντωσή του.

Παρουσιάζεται στον ad hoc ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «δυνητικός διάδοχος του αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».

Μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στα τέλη Οκτωβρίου στη Συρία, o ISIS ονόμασε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι νέο «χαλίφη των μουσουλμάνων».

Το όνομα αυτό, όμως, ήταν άγνωστο στους περισσότερους αναλυτές· ορισμένοι διατύπωσαν αμφιβολίες ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή