Σε καραντίνα πόλη της Κίνας

Σε καραντίνα πόλη της Κίνας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), όπως εξάλλου και οι θάνατοι εξαιτίας του. Η κρατική υγειονομική επιτροπή της Κίνας, στην πρώτη μεγάλη της συνέντευξη Τύπου από την αρχή της κρίσης, ανακοίνωσε χθες ότι οι ασθενείς έχουν ήδη φθάσει τους 473, αν και σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, θα πρέπει πια να ανέρχονται σε χιλιάδες, ενώ οι θάνατοι ήδη  σε 17. Ιδιαίτερα ανησυχητική, ωστόσο, ήταν η δήλωση του αναπληρωτή  επικεφαλής της επιτροπής, Λι Μπιν, ότι «πιθανώς ο ιός να μεταλλάσσεται, ενισχύοντας την ικανότητα μετάδοσής του».

Πρόκειται για μια παραδοχή ιδιαίτερα ζοφερή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο παθογόνος παράγοντας έχει την ικανότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων. Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι έθεσαν σε καραντίνα την πόλη Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατ. ανθρώπους, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η αρχική εστία της επιδημίας.  Την τελευταία εβδομάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τριπλασιάστηκαν και έχουν πλέον εντοπιστεί σε 13 κινεζικές επαρχίες, αλλά και στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, στην Τιαντζίν και άλλες κινεζικές πόλεις, όπως και εκτός Κίνας – σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ. Χθες το βράδυ, ύπαρξη πιθανού κρούσματος ανέφερε και το Μεξικό.  Επί του παρόντος, θάνατοι έχουν καταγραφεί μόνο στην εστία της επιδημικής νόσου, την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Ο Λι απέδωσε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Στη Γουχάν απαγορεύθηκαν, για παράδειγμα, η πώληση και η διακίνηση ζωντανών πουλερικών, καθώς και η μεταφορά οποιουδήποτε άγριου ζώου ή πτηνού στην πόλη, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο «2019-nCoV» μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο. Επίσης, στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο της πόλης έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες, ώστε να αναγνωρίζεται αμέσως αν κάποιος έχει πυρετό.

Εμβόλιο από Ρωσία

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια από ή προς τη Γουχάν τις ημέρες της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι δεν είναι μια κινεζική μητρόπολη όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, αλλά συνδέεται με όλο τον κόσμο. Από το διεθνές αεροδρόμιό της διακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, γεγονός που εξηγεί τη μετάδοση του κοροναϊού σε άλλα κράτη. Καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στη Ρωσία για την παρασκευή εμβολίου κατά του «2019-nCoV», όπως ανακοίνωσε ο φορέας ασφάλειας καταναλωτών Rospotrebnadzor. Tέλος, ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων από το μέτωπο της Κίνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες, ανέβαλε για σήμερα τη λήψη απόφασης για το κατά πόσον συνιστά ο κοροναϊός της Γουχάν «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» και παγκόσμια απειλή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή