Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Λιβύη

Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Λιβύη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, είναι το «μοναδικό εμπόδιο» για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας, υποστήριξε χθες από το Νταβός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συνορεύουν με τη Λιβύη, ενώ η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο κρέμεται από μια κλωστή.

«Ορισμένες πλευρές δεν υποστήριξαν, όπως εμείς, τον (Φαγέζ) αλ Σαράζ (σ.σ.: πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης). Δυστυχώς, η Γαλλία και οι άλλοι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Χαφτάρ. Και δυστυχώς, ο Χαφτάρ δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία», είπε χθες ο Τσαβούσογλου στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αλγερίας, Αιγύπτου, Τυνησίας, Σουδάν, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρα συναντώνται σήμερα στο Αλγέρι με αντικείμενο την εφαρμογή της εκεχειρίας. Η κυβέρνηση της Αλγερίας διατηρεί καλές σχέσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη και επιθυμεί την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς έχει σύνορο μήκους 1.000 χλμ. με τη Λιβύη και ενδεχόμενη εκτράχυνση της κατάστασης εκεί θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ειδικότερα, ανησυχεί για ενδεχόμενη είσοδο ένοπλων ομάδων από τη Λιβύη, που θα είχαν στόχο τις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στη Λιβύη, το αεροδρόμιο της Τρίπολης διέκοψε χθες για μερικές ώρες τη λειτουργία του, μετά την πτώση έξι πυραύλων στις εγκαταστάσεις του. Είναι ασαφές ποια από τις δύο πλευρές ευθύνεται για την επίθεση, η οποία δεν προκάλεσε θύματα ή σημαντικές ζημιές. Οι υποψίες βαρύνουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, καθώς το αεροδρόμιο αποτελεί επίσης την κύρια βάση των δυνάμεων του Αλ Σαράζ. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τους πυραύλους να έριξαν παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, διότι και αυτές εμπλέκονται συχνά σε διαμάχες για τον έλεγχο περιοχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή