Πρώτη ημέρα της δίκης Τραμπ στο Κογκρέσο

Πρώτη ημέρα της δίκης Τραμπ στο Κογκρέσο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε την Τρίτη η Γερουσία των ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικανούς να εμποδίζουν τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να κλητεύσουν μάρτυρες και έγγραφα που σχετίζονται με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί επέβαλαν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους διαδικαστικούς κανόνες, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του προέδρου.

Η συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής της έρευνας της Βουλής και της νομικής ομάδας του προέδρου διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Γερουσίας, υπό την προεδρία του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δικαστή Τζον Ρόμπερτς. Σε μια προσπάθεια να συνετίσει τους αντιπάλους και να μετριάσει τον οξύ τόνο της νομικής αντιπαράθεσης, ο Ρόμπερτς απηύθυνε έκκληση ηρεμίας στις δύο πλευρές, στη 1 το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας: «Μην ξεχνάτε πού βρίσκεστε. Αγορεύετε ενώπιον του σπουδαιότερου κοινοβουλευτικού οργάνου στον κόσμο». Παρατηρητές της διαδικασίας εξέφρασαν την έκπληξή τους για το χαμηλό επίπεδο της νομικής ομάδας Τραμπ και την άρτια προετοιμασία των Δημοκρατικών κατηγόρων.

Στο επίκεντρο της δίκης κατά του Τραμπ βρίσκονται κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου. Οι κατήγοροι ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων του χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ 400 εκατ. δολάρια, ως αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο. Στη συνέχεια, ο Τραμπ επιχείρησε να συγκαλύψει τις πράξεις του από το Κογκρέσο. Η νομική ομάδα του υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και αποτελούν απόπειρα ποινικοποίησης της προεδρικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πλευρά του, ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες από το Νταβός πρόθεση να εκφωνήσει την πατροπαράδοτη ομιλία για την κατάσταση του έθνους στις 4 Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως εάν την ημέρα εκείνη θα δικάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή