Νταβός: «Επανάσταση» ζήτησε ο Κάρολος

Νταβός: «Επανάσταση» ζήτησε ο Κάρολος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. Εκκλήσεις για ριζοσπαστικές αλλαγές από τα πιο επίσημα χείλη ακούστηκαν χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με πρωταγωνιστή τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Ο εκπρόσωπος ενός θεσμού συνυφασμένου με τη σταθερότητα και την παράδοση ζήτησε από τους παράγοντες της οικονομίας να προχωρήσουν σε αλλαγές «σε επαναστατικά επίπεδα και με επαναστατικούς ρυθμούς», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης.

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης που ελπίζω ότι τώρα είναι πλέον κατανοητή», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος έφθασε στο Νταβός με ηλεκτρική τζάγκουαρ, αντί ελικοπτέρου. «Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα και οφείλονται σε εμάς», είπε. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος ασχολείται με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης εδώ και δεκαετίες, προειδοποίησε ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από όσο φαίνονται. «Είναι οι δικές μας Θερμοπύλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα αφότου μίλησε απαξιωτικά για «Κασσάνδρες», ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα ήθελε να είχε ακούσει την ομιλία της 17χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός. Σε μια σύνοδο όπου οι συμμετέχοντες έσπευσαν να τονίσουν το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ τους, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «το καθαρότερο νερό και τον καθαρότερο αέρα στον κόσμο».

Ερωτηθείς για τη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι εκκλήσεις της Τούνμπεργκ προς τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ είπε: «Πόσων ετών είναι; Με κέρδισε στην επιλογή του περιοδικού Τime». Το Time είχε επιλέξει ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 την Τούνμπεργκ αντί του Αμερικανού προέδρου, κάτι που ήταν ήδη γνωστό ότι ο Τραμπ έφερε βαρέως. Ο ίδιος δεν μπήκε, όπως αναμενόταν, στην ουσία του ζητήματος της κλιματικής κρίσης, με μοναδική επωδό του τον ισχυρισμό ότι «άλλες χώρες ρυπαίνουν περισσότερο», ο οποίος δεν ισχύει όταν οι ρύποι μετριούνται κατά κεφαλήν.

Στην ομιλία της, τη Δευτέρα, η Τούνμπεργκ κάλεσε τους ηγέτες να λειτουργήσουν «σαν να αγαπούσατε τα παιδιά σας πάνω από όλα», ενώ σε τόνο αυτοσαρκασμού προσέθεσε: «Μου λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ζητώ από τον κόσμο να πανικοβληθεί για την κλιματική κρίση. Αλλά μην ανησυχείτε, είναι όλα καλά. Το έχω ξανακάνει και σας διαβεβαιώ ότι δεν οδηγεί πουθενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή