Εκτός ηγεσίας των 5 Αστέρων ο Ντι Μάιο

Εκτός ηγεσίας των 5 Αστέρων ο Ντι Μάιο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η εσωτερική κρίση του Κινήματος 5 Αστέρων, του κόμματος που είχε επικρατήσει στις εκλογές του 2018 με ποσοστό 33%, επισφραγίστηκε χθες με την παραίτηση του επικεφαλής, Λουίτζι ντι Μάιο. Ο Ντι Μάιο θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, αλλά θα αποσυρθεί από την κομματική ηγεσία, ενόψει της προδιαγραφόμενης ήττας στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Ο 31 ετών Ντι Μάιο δήλωσε ότι παραμένει πιστός στο κόμμα, του οποίου ηγήθηκε τους τελευταίους 28 μήνες. Η ανάδειξή του σε επικεφαλής του κινήματος, το 2017, έγινε με τις ευλογίες του ιδρυτή Μπέπε Γκρίλο, ενώ η απόσυρση της υποστήριξης του Γκρίλο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την απομάκρυνσή του.

Μείον 31 βουλευτές

«Κάτι έχει σπάσει, είναι ανώφελο να το κρύψουμε», είχε πει ο Λουίτζι ντι Μάιο προχθές, ανα-φερόμενος στις σχέσεις του με τον Γκρίλο, σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή του προξενεί θλίψη σε προσωπικό επίπεδο, αλλά δεν κλονίζει την κυβέρνηση. «Είμαστε σταθεροί. Θα υπάρξουν κάποιες προφανείς αναταράξεις, όμως δεν θα έχουν συνέπειες για την κυβέρνηση», υποστήριξε.

Από την έναρξη της θητείας της παρούσας Βουλής, τα 5 Αστέρια έχουν χάσει συνολικά 31 βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί είτε έχουν διαγραφεί. Σημειώνουν, επίσης, σημαντική κάμψη στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η υποστήριξή τους κυμαίνεται γύρω στο 15%. Στις εκλογές της Κυριακής στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, τα 5 Αστέρια κινδυνεύουν με δεινή ήττα, μετά την απόφασή τους να μη συμμαχήσουν με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος συσπειρώνει το μέτωπο «αντί Σαλβίνι». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, στοχεύει σε πολιτική ανατροπή στην παραδοσιακά «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια, με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Σαλβίνι προσπάθησε ήδη μία φορά να προξενήσει πρόωρες εκλογές, αποχωρώντας αιφνιδιαστικά από τη συγκυβέρνηση με τα 5 Αστέρια, τον Αύγουστο. Υστερα από μερικές εβδομάδες αβεβαιότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα εισήλθε στην κυβέρνηση με τα 5 Αστέρια, με πρωθυπουργό και πάλι τον Κόντε, ενώ η προοπτική εκλογών απομακρύνθηκε.

Μετά την παραίτηση του Ντι Μάιο, την ηγεσία θα αναλάβει προσωρινά ο Βίτο Κρίμι, γερουσιαστής από το 2013 και πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή