Ρωσοπολωνική φιλονικία για το Αουσβιτς

Ρωσοπολωνική φιλονικία για το Αουσβιτς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Δύο ξεχωριστές τελετές μνήμης με τη συμμετοχή ηγετών κρατών της υφηλίου, μία σήμερα στην Ιερουσαλήμ και μία άλλη τη Δευτέρα, στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, θα πραγματοποιηθούν για να τιμήσουν την 75η επέτειο απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Αουσβιτς. Την επέτειο και τη μνήμη των 6 εκατ. Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους ναζί απειλεί να επισκιάσει, ωστόσο, η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας. «Η ιστορική διαφωνία δεν θα ευνοήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Το παρελθόν βρέθηκε να υπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες του παρόντος», λέει ο Πολωνός ιστορικός Νταρίους Στόλα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποπειραθεί να μεταθέσει εν μέρει την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα στην Πολωνία, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, οι οποίες εστιάζουν στον ρόλο της ΕΣΣΔ στο ξέσπασμα του πολέμου και στις επεκτατικές βλέψεις του Στάλιν, όπως αυτές εκφράστηκαν στο διαβόητο Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ του 1939.

Αυτή η ρωσική ιστοριογραφική απόπειρα έχει εξοργίσει την πολωνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι πραγματικό κίνητρο του Πούτιν είναι να υποσκάψει την επιρροή της Βαρσοβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Πολωνία έχει δεχθεί, όμως, επικρίσεις από Ευρωπαίους ιστορικούς για την προσπάθειά της να αποσιωπήσει τη συμμετοχή μειοψηφίας Πολωνών στην εξόντωση Εβραίων από τους ναζί. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Πολωνία φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την έναρξη του πολέμου.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας υπερασπίσθηκε τη στάση της χώρας στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι η εξόριστη πολωνική κυβέρνηση στο Λονδίνο υπήρξε η πρώτη που προειδοποίησε τους Συμμάχους για τη λειτουργία στρατοπέδων εξόντωσης με θύματα Εβραίους, κομμουνιστές, Σοβιετικούς αιχμαλώτους, Ρομά, μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλους «ανεπιθύμητους» του ναζιστικού καθεστώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή