Στ. Μνούτσιν: Προσβλέπουμε σε εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο φέτος

Στ. Μνούτσιν: Προσβλέπουμε σε εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο φέτος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να ολοκληρώσουν «φέτος» μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Αυτή η συμφωνία «είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τον πρόεδρο Τραμπ και αναμένουμε να την ολοκληρώσουμε μαζί τους αυτή τη χρονιά, κάτι που θα είναι, νομίζουμε, καλό για εκείνους και καλό για εμάς», δήλωσε ο Μνούτσιν, αναφερόμενος στους Βρετανούς, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Υπάρχουν λιγότερα προβλήματα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ απ’ ό,τι μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης…οι οικονομίες μας μοιάζουν αρκετά. Και οι δύο έχουν βασικό προσανατολισμό προς τις υπηρεσίες, με πληθώρα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και υπάρχει ήδη υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και συντονισμού. Άρα, αυτό αναμένεται να είναι πιο εύκολο», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ δήλωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά θα επιβάλει φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών στα έσοδα εταιριών όπως η Google, η Facebook και η Amazon.

«Οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι δεσμευμένες να συνάψουν μια μεταξύ τους εμπορική συμφωνία και έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση που ανάγεται σε κάποιους αιώνες άρα κάποιες από τις διαφωνίες που ίσως έχουμε για συγκεκριμένα θέματα δεν ζημιώνουν με κανέναν τρόπο την εξαιρετική, ισχυρή και βαθιά σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Λίντσομ στο Talk Radio.

«Υπάρχουν πάντα σκληρές διαπραγματεύσεις και σκληρές συζητήσεις. Νομίζω όμως, σε ό,τι αφορά τον φόρο στις τεχνολογικές εταιρίες είναι απολύτως κρίσιμο αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές που έχουν τεράστια ποσά εσόδων και κερδών να φορολογούνται και αυτό που θέλουμε είναι να εργαστούμε διεθνώς με τον υπόλοιπο κόσμος για να υπάρξει ένα κατάλληλο καθεστώς που να διασφαλίζει ότι πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί».

Βάσει του σχεδίου της Βρετανίας, οι εταιρίες τεχνολογίας που έχουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. λίρες τον χρόνο σε όλο τον κόσμο θα καταβάλλουν φόρο 2% επί των χρημάτων που αντλούν από τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Απρίλιο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή