Ρωσία: Οι αρχές μπλόκαραν ιστότοπο που έστελνε ψευδείς προειδοποιήσεις για βόμβες

Ρωσία: Οι αρχές μπλόκαραν ιστότοπο που έστελνε ψευδείς προειδοποιήσεις για βόμβες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Ρωσίας μπλόκαραν σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Startmail.com με έδρα την Ολλανδία, τον οποίο άγνωστοι χρησιμοποιούν από τον Νοέμβριο για να στείλουν χιλιάδες ψεύτικες προειδοποιήσεις για την τοποθέτηση βομβών σε δημόσια κτίρια.

Οι ρωσικές αρχές μέχρι στιγμής δεν είχαν κάνει κανένα σχόλιο για αυτό το μυστηριώδες κύμα ψεύτικων προειδοποιήσεων, ενώ το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Μόσχα επηρεάστηκαν από τις αναγκαστικές εκκενώσεις δημόσιων κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας είχαν αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι οι δράστες αυτών των ψευδών προειδοποιήσεων ζητούσαν τα bitcoins που τους είχαν κλαπεί προκειμένου να σταματήσουν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB) ανακοίνωσε ότι αυτές οι προειδοποιήσεις «όλες τους ψευδείς», επηρέασαν από τις 28 Νοεμβρίου 2019 τα δικαστήρια 16 επαρχιών της Ρωσίας, καθώς και 16.000 άλλα δημόσια κτίρια, όπως «σχολεία, νηπιαγωγεία», εμπορικά κέντρα, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εξαιτίας της άρνησης της Startmail.com να δώσει στις ρωσικές αρχές τα προσωπικά δεδομένα των δραστών, αυτές αποφάσισαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στον ιστότοπο από τη Ρωσία.

«Κατανοούμε ότι (…) αυτό δεν θα σταματήσει εντελώς τα κακόβουλα μηνύματα, όμως θεωρούμε ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους και θα περιορίσει το εύρος τους», εξήγησαν η ρωσική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Ούτε η FSB ούτε η Roskomnadzor έχουν εξηγήσει τα πιθανά κίνητρα των δραστών.

Το Interfax, επικαλούμενο πηγές από τις ρωσικές αρχές, μετέδωσε τον Δεκέμβριο ότι σε πολλές περιπτώσεις τις προειδοποιήσεις συνόδευε επιστολή με την οποία οι δράστες ζητούσαν να τους επιστραφούν 120 bitcons τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, τους είχε κλέψει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Κονσταντίν Μαλοφέγεφ από την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων WEX, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή