Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κατά Γκρέτα

Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κατά Γκρέτα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν, υποστήριξε χθες ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα δικαιούται να ομιλεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μόνο αν σπουδάσει οικονομικά. Η 17χρονη ακτιβίστρια απάντησε δημοσιεύοντας ένα γράφημα που δείχνει ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο δραστικές θα πρέπει να είναι οι περικοπές των ρύπων.

«Ποια είναι; Είναι η επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου;» ρώτησε ειρωνικά ο Μνούτσιν για την Τούνμπεργκ. «Οταν πάει στο πανεπιστήμιο και σπουδάσει οικονομικά, τότε να έρθει να μας τα εξηγήσει». Στην ομιλία της από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η Τούνμπεργκ είχε ζητήσει ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Στο εφετινό φόρουμ ζητάμε από τους εκπροσώπους όλων των εταιρειών, τραπεζών, θεσμών και κυβερνήσεων: Σταματήστε αμέσως όλες τις επενδύσεις στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σταματήστε αμέσως όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Και ρευστοποιήστε τις επενδύσεις σας σε ορυκτά καύσιμα», είπε η Τούνμπεργκ. «Αυτά δεν θέλουμε να γίνουν το 2050, το 2030 ή το 2021. Θέλουμε να γίνουν τώρα», πρόσθεσε.

Χθες, ο Μνούτσιν ρωτήθηκε για τις τοποθετήσεις αυτές και επέλεξε να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι η Τούνμπεργκ είναι ακόμη μαθήτρια. Η 17χρονη διαβάζει εντατικά γύρω από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής από την ηλικία των δέκα ετών, ενώ ελέγχει κάθε ομιλία της με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων. Προκειμένου να εστιάσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έχασε μία σχολική χρονιά. «Εγώ, τον Αύγουστο (σ.σ.: αρχή της σχολικής χρονιάς στη Σουηδία) επιστρέφω στο σχολείο, αλλά δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο Οικονομικών για να καταλάβει κανείς ότι αν συνεχίσουμε να επιδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύουμε σε αυτά, δεν θα συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό», έγραψε η Τούνμπεργκ, παραθέτοντας γράφημα των κλιματολόγων Ζέκι Χάουσφαδερ και Ρόμπι Αντριου, από το Ινστιτούτο Carbon Brief, βασισμένο στα στοιχεία του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

«Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, τότε θα ξοδέψουμε ολόκληρο τον προϋπολογισμό άνθρακα μέσα σε οκτώ χρόνια», ανέφερε το γράφημα. Οι καμπύλες του γραφήματος θα ήταν πολύ πιο ήπιες, αν οι μειώσεις είχαν ξεκινήσει το 2000, ενώ προοδευτικά γίνονται όλο και πιο απότομες, υποδηλώνοντας την ανάγκη για ριζικότερες περικοπές στις εκπομπές ρύπων. «Αρα, είτε θα μας πείτε πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο είτε θα εξηγήσετε στις επόμενες γενιές και σε αυτούς που ήδη πλήττονται από την κλιματική κρίση γιατί πρέπει να εγκαταλείψουμε τις δεσμεύσεις προστασίας του κλίματος», κατέληξε η Τούνμπεργκ.

Βολές από Κρούγκμαν

Στον Μνούτσιν απάντησε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Ο άνθρωπος που προέβλεψε ότι οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες, λέει ότι η Γκρέτα χρειάζεται μαθήματα οικονομικών», έγραψε ο Κρούγκμαν. «Γενικότερα, σοβαρές οικονομικές αναλύσεις λένε ότι μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές ρύπων θα έχουν εντυπωσιακά μικρό κόστος. Αυτοί που δεν ξέρουν οικονομικά είναι οι άνθρωποι που επιμένουν ότι η προστασία του πλανήτη δεν συμβιβάζεται με την ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή