ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάγερ: Η ευθύνη της Γερμανίας δεν λήγει

gkat_10_2401_page_1_image_0006

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την ανησυχία τους για την επανεμφάνιση του αντισημιτισμού εξέφρασαν οι διεθνείς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν χθες στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Ισραήλ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου του Αουσβιτς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στηλίτευσαν επίσης το Ιράν, κατά τις ομιλίες τους στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Ολοκαυτώματος, κατηγορώντας την Τεχεράνη για αντισημιτισμό και προσπάθεια καταστροφής του Ισραήλ.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι σκύβει το κεφάλι με τη μεγαλύτερη δυνατή οδύνη για το χειρότερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο διεπράχθη από συμπατριώτες του. «Θα ήθελα να μπορώ να πω ότι εμείς οι Γερμανοί μάθαμε μια για πάντα από την ιστορία μας. Αλλά δεν μπορώ να το πω όταν απλώνεται το μίσος», σημείωσε, μιλώντας στα αγγλικά, ώστε να μην προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα στους επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα, που βρίσκονταν στο κοινό. «Η ευθύνη της Γερμανίας δεν λήγει. Θέλουμε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που έχουμε. Απ’ αυτό θα πρέπει να μας μετρήσετε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας, όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μη μεταβεί στο Ισραήλ, καθώς δεν του ζητήθηκε να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις, στις 27 Ιανουαρίου, στο Αουσβιτς. Επίσης, οξυμένη είναι η ένταση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την «κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί» και κατήγγειλε «τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας».  Ερευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League αποκάλυψε ότι το αντισημιτικό αίσθημα έχει συνολικά αυξηθεί, κυρίως όμως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.